Πολιτικη & Οικονομια

Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας: Θα θέσω στον Κοτζιά «τσαμικό ζήτημα»

Το θέμα περιλαμβάνεται στο «πακέτο» συζητήσεων με την Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
bushtai23423.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Έτοιμος να ρίξει στο τραπέζι το ζήτημα της «Τσαμουριάς» εμφανίζεται ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Νίκο Κοτζιά, στις 19 Ιανουαρίου, στην Κορυτσά.

Μιλώντας στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό OraNews, ο Ντιτμίρ Μπουσάτι ανέφερε την Τρίτη ότι στο πακέτο συζητήσεων με την ελληνική πλευρά που αφορά «την άρση της εμπόλεμης κατάστασης» περιλαμβάνεται τόσο το «τσαμικό ζήτημα» όσο και το θέμα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα πακέτα επίλυσης των θεμάτων, όπως τα περιέγραψε, στη συνέντευξή του ο Μπουσάτι είναι:

«Πρώτο πακέτο, η επίλυση της εμπόλεμης κατάστασης. Συνδυάζεται με το θέμα των Τσάμηδων. Στο πακέτο αυτό υπάρχουν τα ακίνητα των Τσάμηδων, το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αλβανία κ.λπ.».

«Δεύτερο πακέτο, τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Συνδυάζεται με τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα. Επίσης, υπάρχουν προξενικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν για να διευκολυνθούν οι συμπατριώτες μας τόσο από τις άδειες οδήγησης όσο και για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους, όσων ζουν στην Ελλάδα».

«Τρίτο πακέτο είναι το “πακέτο του μέλλοντος". Αφορά θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού καθεστώτος, καθώς υπάρχει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα από τη μία πλευρά και από την άλλη η απόφαση του 2009 (του συνταγματικού δικαστηρίου που ακύρωσε την Συμφωνία) μαζί με τις θέσεις των δύο πλευρών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει και θέμα χερσαίων συνόρων κυρίως «για τη συντήρηση τους και τον καλύτερο καθορισμό τους», σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι επί του παρόντος, οι συνομιλίες αναπτύσσονται με διερευνητική διάθεση και όχι με στόχο τη διαπραγμάτευση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ