Πολιτικη & Οικονομια

10 πρά(γ)ματα που κατάλαβα από τη συζήτηση στη Βουλή για τα βλήματα

Δεν ήταν «η μητέρα των μαχών» (πιο πολύ με κάποια μακρινή της ξαδέρφη έμοιαζε)

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4303317.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πρώτα από όλα να ζητήσω συγγνώμη για το μπέρδεμα που μπορεί να δημιουργήσει ο τίτλος και να διευκρινίσω: Όταν λέω «τι κατάλαβα από τη συζήτηση για τα βλήματα» δεν αναφέρομαι στα βλήματα που ενδεχομένως να πήραν καποια στιγμή τον λόγο στη χτεσινή συζήτηση, αλλά στα βλήματα τα οποία αφορούσε η συζήτηση. Δηλαδή τα βλήματα προς πώληση. Τα πυρομαχικά. Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως καλύτερος τίτλος να ήταν το «10 πρά(γ)ματα που κατάλαβα παρακολουθώντας τη συζήτηση για τα πυρομαχικά που η Ελλάδα ήθελε να πουλήσει στη Σαουδική την Αραβία αλλά δεν τα κατάφερε».

Μια συζήτηση που, έτσι κι αλλιώς, δεν έπρεπε να γίνει καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που κυκλοφορούν με χιλιάδες ευρώ μετρητά στις τσέπες τους είναι υπεράνω πάσης υποψίας, παραβατικής συμπεριφοράς και διαφθοράς. Το ίδιο και οι στενοί συνεργάτες τους.

Όπως και να έχει, η συζήτηση έγινε, δεν ήταν «η μητέρα των μαχών» (πιο πολύ με κάποια μακρινή της ξαδέρφη έμοιαζε) αλλά ήταν μια συζήτηση που με έμαθε μερικά σημαντικά πρά(γ)ματα, από τα οποία ξεχώρισα 10:

1. Ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι τρομερά στριμωγμένος. Μέχρι χτες απαντούσε στις εναντίον του κατηγορίες. Δεν έχει σημασία αν έλεγε αλήθεια ή ψέματα, σημασία έχει ότι, μέχρι χθες, αφού ξεκινούσε με το γνωστό «γιατί οι άλλοι καλύτεροι ήταν;» είχε πάντα κάτι να πει για όσα του καταλόγιζαν οι αντίπαλοι του. Χτες, έμοιαζε να είναι τόσο εκτεθειμένος, που η ομιλία του ήταν ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο για όσους έζησαν τη διασκεδαστική προσπάθεια των υπερασπιστών του ΠΑΣΟΚ την περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά.

2. Δεν υπάρχει ένας άνθρωπος να εξηγήσει στον Αλέκση ότι όταν τα στοιχεία δεν αμφισβητούνται, η πηγή τους δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία. Θέλω να πω πως αν κάποιος χάσει το πορτοφόλι του και αυτό βρεθεί στα χέρια μου, δεν θα αθωωθώ αν αυτός που με κάρφωσε ήταν ο Κατρούγκαλος.

3. Οι μόνες αγγλικές λέξεις που γνωρίζει ο Αλέκσης είναι η λέξη «Panama» και η λέξη «Papers». Η μόνη γερμανική, η λέξη «Siemens». Βέβαια, νομίζει ότι και οι τρεις σημαίνουν «είμαι αθώος», αλλά δεν πειράζει. Το ότι τις χρησιμοποιεί σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα μάθει και το πρα(γ)ματικό τους νόημα.

4. Ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει καιρό να ανοίξει τηλεόραση και ακόμα περισσότερο να περάσει από περίπτερο. Διαφορετικά θα γνώριζε πως τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια τηρούν μια, εξαιρετικά ευνοϊκή γι’ αυτόν, πολιτική ίσων αποστάσεων (προσοχή, όχι ουδετερότητας), η κυβερνητική τηλεόραση κάνει αυτό που έκανε πάντα και οι εφημερίδες είναι μοιρασμένες. Φυσικά τη μεγαλύτερη κυκλοφορία την έχουν οι λιγότερο φιλικές στην κυβέρνηση, αλλά αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι οι κυβερνητικοί οπαδοί δεν είναι πολύ καλοί στην ανάγνωση.

5. Ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης επιμένει να αρνείται να βάλει γάμμα στο πράμα του. Επιμένει να λέει το πράγμα «πράμα», την πραγματικότητα «πραματικότητα», το πράγματι «πράματι» κ.ο.κ. Πρα(γ)ματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως το κάνει αυτό το πρά(γ)μα, αλλά το διασκεδάζω, οπότε θα ήθελα να τον παρακαλέσω να μην το σταματήσει ποτέ.

6. Το να υψώνει τη φωνή ο αρχηγός της αξιωματικής της αντιπολίτευσης, είναι το αντίστοιχο του να προσπαθώ εγώ να καρφώσω στο μπάσκετ. Εννοώ πολύ διασκεδαστικό. Δυστυχώς το έχει περιορίσει, ευτυχώς εξακολουθεί να το κάνει.

7. Κάποιοι επιμένουν να αποκαλούν τον συνέταιρο του Αλέκση ακροδεξιό, ενώ ο άνθρωπος είναι ένας τυπικός εκπρόσωπος της λαϊκής δεξιάς. Αν αμφιβάλλετε, προσπαθήστε να βρείτε διαφορές ανάμεσα σε αυτόν και τον Τζέρι τον Γιακουμάτο. Ή τον Νικήτα τον Κακλαμάνη. Ή οποιονδήποτε άλλο εκπρόσωπο της γαλάζιας συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ.

8. Η Φώφη η Γεννηματά μοιάζει να διαβάζει πρώτη φορά το κέιμεν...την ομιλία της την ώρα που ανεβαίνει στο βήμα και γι’ αυτό ακούγεται σα να μην καταλαβαίνει τίποτα από όσα λέει. Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια, μπορεί να μην καταλαβαίνει τι λέει ακόμα κι αν έχει διαβάσει την ομιλία της πολλές φορές. Επίσης, μοιάζει να μην έχει ακούσει τίποτα από όλα όσα έχουν πει οι προηγούμενοι ομιλητές κι έτσι κάθε ομιλία της μοιάζει με δελτίο ειδήσεων της χθεσινής μέρας.

9. Ο ταβερνιάρ.. ο πρόεδρος της Βουλής, ο Νίκος ο Βούτσης, είναι μεγαλόθυμος. Παρότι πολλές φορές αμφισβητήθηκε η αυθεντία του, αυτός δεν πήρε ούτε μια φορά τηλέφωνο την ΕΛ.ΑΣ. να φέρει τους ακτιβιστές του Ρουβίκωνα να καθαρίσουν για πάρτη του. 

10. Κανείς δεν ενημερώνει τον Βασίλη τον Λεβέντη για την ημερήσια διάταξη κι έτσι κάθε φορά που μιλάει στη Βουλή μιλάει για τα πάντα, κάνοντας κάθε του παρουσία στο βήμα μια μίνι Επί του Όρους Ομιλία. Και μπράβο του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ