Πολιτικη & Οικονομια

Εγώ ένας Άλλος

Μερικές σκέψεις με αφορμή την πρωτοβουλία του ΑΝΤ1 "Ήρωες ανάμεσά μας"

114863-643685.jpg
Μαρία Χούκλη
ΤΕΥΧΟΣ 434
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ήρωες 434
Ήρωες 434

Χρειάστηκε να έρθει η κρίση για να κοιταχθούμε στον καθρέφτη.

Η ανθρώπινη συνθήκη παραμένει το πιο πολυμορφικό μυστήριο επί της γης. Καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάθε είδους καταστάσεις, χωρίς να είναι πάντοτε προφανές πώς πρέπει να ενεργήσουμε. Διαρκώς πρέπει να κάνουμε επιλογές, συνεχώς περνάμε από δοκιμασίες. Η συνάντηση με τον Άλλο, με τους Άλλους δεν είναι μια απλή, αυτόματη διαδικασία. Δεν είναι αυτονόητη. Φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι και ψυχαναλυτές προσπαθούν να την ορίσουν, να την καταλάβουν, να τη φωτίσουν, να μας διαφωτίσουν για το «εγώ» και το «εμείς». Έχουν γραφτεί ποταμοί αναλύσεων περί ατομισμού και συλλογικότητας, αλλά και πάλι η «τέχνη» της προσφοράς μάς διαφεύγει. Η ελληνική κοινωνία –μέχρι πρότινος τουλάχιστον– χλεύαζε την έννοια της καλής πράξης. Την καταχώριζε στις «αφελείς» συμπεριφορές θρησκευάμενων ή κορόιδων.

Χρειάστηκε να έρθει η κρίση για να κοιταχθούμε στον καθρέφτη. Να ξαναμετρηθούμε με τις πραγματικές ανάγκες μας, να ζυγίσουμε από την αρχή πρόσωπα και καταστάσεις, να διακρίνουμε τι στ’ αλήθεια αξίζει μέσα στην καθημερινή μάχη. Μέσα σ’ αυτό το πελώριο πλήθος υπάρχουν μονάδες που «βλέπουν» τον Άλλο, χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση. Διαρρηγνύουν τα στενά ατομικά όρια και μοιράζονται την κοινή συνθήκη, τη ζωή. Δεν ξέρω αν γεννιέσαι ήρωας ή γίνεσαι. Άλλωστε τι θα πει «ήρωας»;

Και μόνο να συνειδητοποιήσεις ότι η ζωή δεν είναι ούτε τόσο ωραία ούτε τόσο άσχημη όσο νομίζουμε, ότι δεν έχει «νόημα» αλλά είναι το μόνο που έχουμε, είσαι ένας ήρωας όταν συνεχίζεις να προχωράς. Πόσο μάλλον να χαρίζεις στιγμές της στους άλλους. Δεν έχει σημασία γιατί. Ας το βρουν οι ειδικοί. Πάντοτε, όμως, θα είναι συνταρακτική η προσφορά, η διακινδύνευση, η συμμετοχή. Ανεξαρτήτως των πολιτικών απαντήσεων στα κοινά προβλήματα, δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους η συλλογιστική.

«Κανένας δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά ο καθένας μπορεί να κάνει κάτι».

Υ.Σ. Η πρωτοβουλία «Ήρωες ανάμεσα μας» έχει στόχο την ανάδειξη αξιομνημόνευτων πράξεων προσφοράς και αλτρουισμού από πολίτες σε πείσμα των καιρών, σε πείσμα των δυσκολιών. Δέκα τέτοιες περιπτώσεις που επελέγησαν από ειδική επιτροπή θα οπτικοποιηθούν με τη συμμετοχή των πρωταγωνιστών και θα προβληθούν από τον ΑΝΤ1 μέσα στον Μάιο. H ATHENS VOICE υποστηρίζει ευγενικά και ενθαρρύνει την συγκεκριμένη προσπάθεια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.