Πολιτικη & Οικονομια

Τιτάνια δημοσιογραφική έρευνα για τις υπεράκτιες εταιρείες

2.5 εκατομμύρια αρχεία προς δημοσίευση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα στοιχεία από την επεξεργασία 2,5 εκατ. αρχείων για πρόσωπα και κινήσεις υπεράκτιων εταιρειών δημοσιεύουν από σήμερα τα μέσα ενημέρωσης που συμμετείχαν στην παγκόσμια έρευνα που διεξήγαγε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ).

86 δημοσιογράφοι από 46 χώρες ερευνούν και συλλέγουν στοιχεία για 15 μήνες. Μερικά από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη συνεργάστηκαν για αυτή την έρευνα όπως το BBC, η Guardian, η Washington Post, η Le Monde, η γερμανική Süddeutsche Zeitung, το NDR ενώ από την Ελλάδα Τα Νέα.

Τα αρχεία που δόθηκαν στη σύμπραξη των δημοσιογράφων αφορούν ένα χρονικό διάστημα 30 ετών και αποκαλύπτουν αριθμούς και στοιχεία για κινήσεις κεφαλαίων, λόγους ίδρυσης υπεράκτιων εταιρειών, καθώς και διασυνδέσεις μεταξύ επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Στόχος της έρευνας είναι να αποκαλύψει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των οffshore και τους μηχανισμούς της υπεράκτιας οικονομίας.

Οι περισσότερες από τις εταιρείες ελληνικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στα δεδομένα της ICIJ έχουν έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους στην Καραϊβική, σύμφωνα με «Τα Νέα». Τα εν λόγω νησιά «φιλοξενούν» –κυρίως σε ταχυδρομικές θυρίδες– 500.000 ενεργές επιχειρήσεις, περίπου το 40% του συνόλου των υπεράκτιων εταιρειών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Από την έρευνα της ICIJ εντοπίστηκαν 107 υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Εκ των οποίων μόνο τέσσερις είναι εγγεγραμμένες στα φορολογικά μητρώα. Οι αρμόδιες αρχές δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο για τις υπόλοιπες 103 οffshore. Σύμφωνα με «Τα Νέα», το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώθηκε για τα ευρήματα του ICIJ και απάντησε πως θα εξετάσει τα δεδομένα ώστε να προσδιορίσει αν υπάρχουν αποδείξεις για παράτυπες ή παράνομες ενέργειες από τους δικαιούχους των οffshore.