Πολιτικη & Οικονομια

Η εβδομάδα του Forrest Gump 430

Μέλος του συλλόγου για τον άμεσο τετραγωνισμό όλων των αλλαντικών, ώστε να μη μένουν ακάλυπτες οι γωνίες στα τοστ

41548-94159.jpg
Νίκος Ζαχαριάδης
ΤΕΥΧΟΣ 430
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
38054-85653.jpg

Ο «Σίμος ο Μυρομυριστής», που διαπιστώνει on camera ότι η εικόνα της Παναγίας αναβλύζει άρωμα, ξεκαθαρίζει...


n

Η επική φωτογραφία της εβδομάδας

Άνγκελα, στάσου! Φωτογράφιση...

Κάποια που θυμίζει υπερβολικά την Άνγκελα Μέρκελ στα νιάτα της, μαζί με δύο ακόμα γυμνές, περπατά γυμνή πάνω σε μια προβλήτα και ποζάρει, ανυποψίαστη ότι μερικές δεκαετίες αργότερα η φωτογραφία αυτή θα μπορούσε να βρεθεί ταυτόχρονα σε εκατομμύρια οθόνες σε όλο τον πλανήτη. Το ίδιο ισχύει και για τις δύο φίλες. Συν το δίδαγμα «Ποτέ μην κάνεις γυμνισμό με φίλη που φιλοδοξεί να γίνει πολιτικός».

Κωμική λεπτομέρεια Νο 1 Και οι τρεις τους είναι στεγνές. Που σημαίνει ότι δεν επιστρέφουν από κάποια βουτιά. Επίσης πίσω τους δεν υπάρχουν ούτε πετσέτες, ούτε χώρος να ξαπλώσουν και οι τρεις τους. Το συμπέρασμα; Πρόκειται για πόζα. Δηλαδή ο φωτογράφος μέτρησε την απόσταση (τότε δεν υπήρχε auto focus) και εκείνες, αφού πήγαν μέχρι την άκρη της προβλήτας, έκαναν ότι περπατούν προς τα πίσω. Ανυποψίαστες για τη μελλοντική τύχη της εικόνας. Πράγμα που την κάνει ακόμα πιο κωμική.

Κωμική λεπτομέρεια Νο 2 Η μόνη που κοιτάζει απευθείας το φακό είναι η πολιτικός (αν είναι αυτή...)

Κωμική λεπτομέρεια Νο 3 Οι νομικοί λόγοι, που υποχρέωσαν την Athens Voice, καλού-κακού, να προσθέσει τα vintage αστεράκια στα επίμαχα.


Το παιχνίδι «συμπληρώστε τη λέξη» της εβδομάδας

Το ουσιαστικό πριν από τη φράση «της συγκάλυψης», στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη και τον (προφανή) ρόλο του στην προανακριτική επιτροπή της Λίστας Λαγκάρντ. Το σύνθημα έχει ήδη δοθεί με τα «Αρχιερέας της Συγκάλυψης» (Ζωή Κωνσταντοπούλου) και «Αχθοφόρος της Συγκάλυψης» (βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ). Από εκεί και πέρα, το όριο είναι ο ουρανός. Πέρα από τα αναμενόμενα (π.χ. «Ισαπόστολος της Συγκάλυψης», «Πατριάρχης της Συγκάλυψης», «Σκαπανέας της Συγκάλυψης» κ.λπ.), μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μεταφορικές εκφράσεις που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σχολή.

Π.χ. «Υπερωκεάνιο της Συγκάλυψης», «Τυφώνας της Συγκάλυψης», «Μέσι της Συγκάλυψης», «Αλογόμυγα της Συγκάλυψης». Επίσης, μεγάλη απήχηση αναμένεται να έχουν τα λεγόμενα επαγγελματικά: «Μαιευτήρας της Συγκάλυψης», «Νταλικέρης της Συγκάλυψης» ή «Καστανάς της Συγκάλυψης». Και φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη δυναμική των σουρεαλιστικών ουσιαστικών που αναμένεται να κυριαρχήσουν στα social media, όπως: «Τζατζίκι της Συγκάλυψης», «Γιαταγάνι της Συγκάλυψης», «Καραπιπερίμ της Συγκάλυψης» κ.ο.κ. Ένα διασκεδαστικό και δημιουργικό παιχνίδι, μέχρι να βγουν τα 5 διαφορετικά πορίσματα της επιτροπής.


Το πιο αποκαλυπτικά περιεκτικό κείμενο της εβδομάδας

Η «επιβεβαιωτική διάψευση» (ή «διαψευστική επιβεβαίωση») της Μονής Βατοπεδίου, σχετικά με το δάνειο της μονής από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου. Η ανακοίνωση ανήκει στην κατηγορία των ιερών ντοκουμέντων του σύγχρονου Ελληνισμού. Μέσα σε λίγες γραμμές κατορθώνει να συνοψίσει ολόκληρη τη νεότερη πολιτική παθογένεια της χώρας, τις σκιώδεις (αλλά νομότυπες!) σχέσεις συναλλαγής και γενικά να εξηγήσει την ακατανίκητη μυστηριακή έλξη που ασκεί το ορθόδοξο-μαφιόζικο (ρωσικό) μοντέλο διακυβέρνησης στους λάτρεις του νεο-βυζαντινισμού.

Η ανακοίνωση του νομικού συμβούλου της Μονής Βατοπεδίου κ. Κοιρανίδη, αφού πρώτα χαρακτήρισε «αναλήθειες και παραπληροφόρηση» το δάνειο των 175 εκ., έχει ως εξής: «Όντως δόθηκε ένα δάνειο από τη Λαϊκή Τράπεζα στη Μονή Βατοπεδίου (σ.σ. άρα πού είναι οι αναλήθειες;) πριν πολλά χρόνια (σ.σ. Και λοιπόν; Παραγράφονται τα δάνεια;), τότε που έγινε το “σκάνδαλο Βατοπεδίου” – το ακριβές ποσό δεν το θυμάμαι (σ.σ. Γιατί; Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ήρθε και πήρε τα χαρτιά;), αλλά σίγουρα δεν ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια (σ.σ. ψιλοπράγματα, ε;), το οποίο είχε εγκριθεί από όλες τις επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων (σ.σ. ΠΩΣ; Από πού κι ως πού;) και ήταν εξασφαλισμένο με καταθέσεις ύψους 60 εκατομμυρίων της Βουλής (σ.σ. Τι δουλειά έχει η Βουλή να εξασφαλίζει δάνεια Μονών;)…

Τα δάνεια έγιναν για να αγοραστούν ακίνητα και μετοχές (σ.σ. Είχε προβλέψει άνοδο ο Παΐσιος;) του ομίλου της Marfin (σ.σ. Από το μοναστήρι;;;), για τα οποία μπήκαν υποθήκη ακίνητα της Μονής (σ.σ. Δηλαδή αν κάτι πήγαινε στραβά –λέμε τώρα– θα έπαιρνε τα μοναστήρια η Τράπεζα;)». Σ.Σ. Όχι, το παραπάνω κείμενο δεν κυκλοφόρησε την πρωταπριλιά, δεν προκάλεσε πάταγο και δεν έγινε καμία επερώτηση στη Βουλή γι’ αυτό.


Το πολιτικό μάθημα της εβδομάδας

Η πραγματική πολιτική ευθύνη δεν είναι ότι κρατούν και πληρώνουν τους επίορκους. Η πραγματική πολιτική ευθύνη είναι ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν επιτρέπει να πεις με βεβαιότητα πόσοι είναι οι επίορκοι. Και ακριβώς σε αυτή την γκρίζα περιοχή της αβεβαιότητας συμβαίνει η πραγματική συναλλαγή. Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιεί τον αριθμό τους, όπως τον συμφέρει. Και τους ίδιους επίσης.


Ο «Τσοχατζόπουλος» της εβδομάδας

Ο Γιώργος Κουρής, που όπως φρόντισε να ενημερώσει μέσα από τη φυλακή, «τους κρατάει όλους με χαρτιά και θα τους τινάξει όλους στον αέρα». Μια απειλή που ποτέ δεν έχει φέρει (άμεσο) αποτέλεσμα, αφού: α) αν παραμείνει στη φυλακή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα «ντοκουμέντα» του, γιατί τότε τα καίει και πλέον δεν έχει κανένα διαπραγματευτικό χαρτί και β) αν βγει, θα είναι πάντα ύποπτος για απόκρυψη στοιχείων και εκβιασμό.


Η πρωταπριλιάτικη (αλλά πραγματική) ανακοίνωση της εβδομάδας

Η ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ για το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου της «Εστίας». Αν και εκδόθηκε πρωταπριλιά, δεν έχει πρόθεση να εμφανιστεί ως φάρσα. Ούτε η ανακοίνωση, ούτε το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει «Τομέα Πολιτισμού».


Σχέση αιτίας και αποτελέσματος σε δύο φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους ειδήσεις της εβδομάδας

«Σε 120.000 υπολογίζονται οι Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό» Και: «Ορίστηκε πρόεδρος του ΕΚΚΑ η Τάνια Ιακωβίδου».


Η επίκαιρη παραπομπή σε «φράση του Μωχάμεντ Άλι» της εβδομάδας

Για να πάρει κάποιος θέση στη «βεντέτα» ανάμεσα στους Ρομά της Κομοτηνής και τους Χρυσαυγίτες, αρκεί να θυμηθεί τη φράση με την οποία ο Άλι αρνήθηκε να καταταγεί, όταν τον κάλεσαν να πολεμήσει στο «Βιετνάμ»: «Κανένας Βιετναμέζος δεν με έχει πει ποτέ “Αράπη’’». Δηλαδή, ακριβώς όπως κανένας Ρομά δεν με έχει πει ποτέ «αλβανική κωλοτρυπίδα».


Η συμπαντική γευστική εξισορόπηση της εβδομάδας

Αποκαταστάθηκαν τα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ, αφού όπως διαπιστώθηκε το κρέας τους δεν έχει άλογο. Αλλά για να αποκατασταθεί η διατροφική ισορροπία του σύμπαντος, την ίδια στιγμή κυκλοφόρησε προφυλακτικό με γεύση μπέικον.


Η γαργάρα της εβδομάδας

Το ξαφνικό παραλήρημα παρουσιαστών και ΜΜΕ που κατά τα άλλα ζουν προβάλλοντας τύπους όπως η Ραχήλ Μακρή, που μεταδίδουν ρεπορτάζ για τη σχέση του Κασιδιάρη με την Παπαχρήστου, που αγωνιούν για το αν έκλασε ο Τέως ή για το τι τουιτάρισε η Χρουσαλά και που γενικά κάνουν τα πάντα για να κολακέψουν τους τηλεθεατές του Τράγκα και άλλες συναφείς μορφές ζωής, για την «Ελληνίδα της ΝΑΣΑ» Ελένη Αντωνιάδου. Αγνοώντας φυσικά το γεγονός ότι ακριβώς επειδή αγνόησε αυτούς και τη ζοφερή Ελλάδα πάνω στην οποία έχουν τοκίσει, κατάφερε «να τους κάνει υπερήφανους». Extra Bonus: Πιθανότατα, η επιτυχία της Ελληνίδας η οποία προφανώς κέρδισε με την αξία της το βραβείο, έκανε υπερήφανη και την Ανθή Σαλαγκούδη.


Απάνθρωπη θέση εργασίας της Εβδομάδας

Δικηγόρος του Γιώργου Κατίδη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ