Πολιτικη & Οικονομια

Γάτσιος, υποψήφιος πρόεδρος του νέου κόμματος: Να γιατί δεν μπορεί ο Μητσοτάκης

  Δυο αξεπέραστα  εμπόδια – «Πρέπει να λέμε στο λαό την αλήθεια»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
372489-769295.jpg

Δυο αξεπέραστα εμπόδια, στα οποία σκοντάφτει η προσπάθεια του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να παρουσιάσει μια σοβαρότερη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) και τον εμποδίζουν να πει στο λαό την αλήθεια, επισημαίνει ο κ. Κώστας Γάτσιος, υποψήφιος πρόεδρος στο νέο φορέα του Κέντρου και πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και 

Λεπτομερέστερα,  σχολιάζοντας την ομιλία και συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο κ. Γάτσιος, μεταξύ άλλων, είπε:

  • Πρώτο εμπόδιο είναι ο πελατειακός πυρήνας  της ΝΔ ο, υπεύθυνος το δημοσιονομικό εκτροχιασμό τής περιόδου 2004-2009  «Επ’  ουδενί δε θα μπορούσε να δεχτεί ο πυρήνας αυτός κάποια, έστω και έμμεση, αναγνώριση εκ μέρους του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας τής ευθύνης που το κόμμα αυτό φέρει για την σημερινή καταστροφή της χώρας. Όσο όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει το θάρρος να αποδεχθεί τις ευθύνες του κόμματός του, να τις κατονομάσει και να τις περιγράψει –κάτι που δεν έκανε ούτε και χθες– η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να παραμένει ένας αναξιόπιστος και αφερέγγυος πολιτικός σχηματισμός στα μάτια της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών που έχουν αντιληφθεί πλέον τι συμβαίνει: δυστυχώς, η Ελλάδα δεν έχει ένα αξιόπιστο αστικό, συντηρητικό κόμμα που θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά για την πρόοδο της χώρας.
  • Το δεύτερο εμπόδιο που δεσμεύει καθοριστικά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας συναρτάται στενά με το πρώτο, με την αδυναμία, δηλαδή, των κομματικών στελεχών τού συγκεκριμένου κόμματος να δεχθούν τη νέα πραγματικότητα που έχει επιβληθεί στη χώρα μετά την οικονομική κατάρρευσή της την οποία αυτοί, κυρίως, προκάλεσαν. Αφορά στην οικονομική πολιτική που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαγγέλλεται ότι θα εφαρμόσει ερχόμενος στην εξουσία. 
  • Ουσιαστικά, η βασική ιδέα του οικονομικού του προγράμματος είναι μία επανάληψη του ίδιου έργου που έχει παιχτεί άλλες δύο φορές προηγουμένως, από τους κκ. Τσίπρα και Σαμαρά: ότι, δηλαδή, θα διαπραγματευτεί, όπως ισχυρίζεται, με τους δανειστές για να πετύχει μείωση των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων.  Δυστυχώς, αυτό που το υποσχέθηκαν τόσοι πολλοί και στο παρελθόν, χωρίς να μπορέσουν βεβαίως να το υλοποιήσουν, είναι μία δημαγωγική και ανεύθυνη υπόσχεση. Τόσο διότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν κάτι τέτοιο όσο διότι, παρά το ότι μπορεί να ακούγεται ευχάριστο, στην πραγματικότητα είναι κάτι που ακόμη και αν υλοποιούνταν θα είχε δευτερογενείς επιπτώσεις οι οποίες θα ήταν απολύτως αρνητικές.
  • Πρέπει να λέμε στο λαό την αλήθεια και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ούτε το έχει πράξει μέχρι σήμερα ούτε, από την ίδια την φύση του, έχει τη δυνατότητα να το πράξει στο μέλλον. Η αλήθεια, δυστυχώς και ευτυχώς, είναι διαφορετική από αυτήν που προέβαλε ο κ. Μητσοτάκης: ούτε εύκολες λύσεις υπάρχουν διαθέσιμες μπροστά μας (όπως η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων), αλλά ούτε και η μοίρα της χώρας θα καθορισθεί από το εάν 'θα ανταποκριθούν στα αιτήματά μας οι δανειστές'. Η μοίρα της χώρας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από μας τους ίδιους, και από το πόσο είμαστε αποφασισμένοι να ανατάξουμε την κατεστραμμένη μας χώρα με σκληρή προσπάθεια και αγώνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ