- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πολύ κάτω τα έσοδα του προϋπολογισμού
Ακόμα και το πρωτογενές πλεόνασμα είναι εκτός στόχου
Μειωμένα κατά 1,7 δισ. ευρώ είναι τα έσοδα του προϋπολογισμού το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, πράγμα που –για πρώτη φορά– φέρνει το πρωτογενές πλεόνασμα να μην πιάνει το στόχο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Λεπτομερέστερα, σύμφωνα με τη σημερινή (Παρασκευή) «Καθημερινή», το πρωτογενές πλεόνασμα «διαμορφώθηκε στα 3,55 δισ. ευρώ έναντι 3,573 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 1,759 δισ. ευρώ, με τα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων να καταρρέουν, ενώ αντίθετα οι επιστροφές φόρων να καταγράφουν υπέρβαση.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, η απόκλιση εξηγείται από τα εξής: από τη μεταφορά της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο στον μήνα Σεπτέμβριο (1,027 δισ. ευρώ) και από την αύξηση επιστροφής φόρων έναντι του στόχου (469 εκατ. ευρώ). Το υπουργείο υποστηρίζει ότι πρόκειται για προσωρινές αιτίες και εκφράζει την «απόλυτη πεποίθηση» ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου θα επιτευχθεί. Σε κάθε περίπτωση, τα οριστικά στοιχεία που θα εκδοθούν το επόμενο δεκαήμερο θα καταδείξουν το ακριβές πρόβλημα των εσόδων του προϋπολογισμού.
Πάντως, ένα μήνα πριν ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση, τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας αναμένεται να λειτουργήσουν αρνητικά και δεν αποκλείεται οι πιστωτές της χώρας, κυρίως το ΔΝΤ, να ζητήσουν επιπλέον μέτρα για το επόμενο έτος, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου που θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα είναι καθοριστικά για την εξέλιξη του προϋπολογισμού, καθώς θα διαπιστωθεί εάν οι περίπου 650.000 φορολογούμενοι που δεν είχαν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος το έπραξαν στα τέλη Σεπτεμβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση ή εάν εντάχθηκαν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Επίσης, θα διαπιστωθεί εάν οι ιδιοκτήτες ακινήτων κατέβαλαν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία:
1. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 31,439 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,741 δισ. ευρώ ή 5,2% έναντι του στόχου.
2. Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2,565 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 469 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2,096 δισ. ευρώ).
3. Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,190 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 17 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
4. Τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων παρουσιάζουν υστέρηση ύψους 346 εκατ. ευρώ.
5. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2017 ανήλθαν στα 32,703 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,702 εκατ. δισ. έναντι του στόχου (34,406 δισ. ευρώ). Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 201 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 120 εκατ. ευρώ, τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 60 εκατ. ευρώ και οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 329 εκατ. ευρώ.
6. Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1,583 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 519 εκατ. ευρώ».
Κι έτσι, ενώ οι φόροι αυξάνονται συνέχεια, το αποτέλεσμα δεν είναι ευκταίο για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών (Τσακαλώτος - Χουλιαράκης και την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γενικά) επειδή:
- Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί
- Το Δημόσιο δε μειώνει σε υπολογίσιμο βαθμό τα έξοδά του
- Η ανικανότητα πάταξης της φοροδιαφυγής είναι σχεδόν αλώβητη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει στο επίκεντρο τα θέματα που απασχολούν τους νέους και τις νέες
Ο λαϊκισμός επιστρέφει συνήθως μεταμφιεσμένος σε κάτι νέο, πιο σύγχρονο και πιο ελκυστικό. Στην ουσία του όμως παραμένει ο ίδιος: η υπόσχεση ότι η πραγματικότητα μπορεί να προσαρμοστεί στις επιθυμίες μας
Πότε θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου
Tι αναφέρει το υπουργείο υποδομών
Τα κοινά σημεία μεταξύ ΕΛ.Α.Σ. και Ελπίδας για τη Δημοκρατία και η υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Με αφορμή την έρευνα του think tank WeSolve και της εταιρείας δημοσκοπήσεων PRORATA S.A. για τις τάσεις και τις προκλήσεις της Gen Z
Το κύριο επιτόκιο αυξάνεται από το 2% στο 2,25%
«Σήμερα, η Ελλάδα καταγράφει τις λιγότερες ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Υγείας
«Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, δεν υποστηρίζω κανένα κόμμα», είπε απαντώντας στα σενάρια ένταξής του στην ΕΛΑΣ
Στη Μαλακάσα το μεγαλύτερο εργοστάσιο drone της χώρας
«Για δάνειο πολιτικής - επιβίωσης» κάνει λόγο η παράταξη Μπακογιάννη
Η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη
«Μετά το 2019 έγινε ένα σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό μέσο ενημέρωσης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Το διεθνές δίκαιο είναι ενιαίο και δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει «βιομηχανία παραγωγής πολιτικού χρήματος» στις πολεοδομίες
Εξετάστηκαν οι στόχοι αύξησης των αμυντικών δαπανών
Η ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας
Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως ειδικός επιστήμονας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ως σύμβουλος σε θέματα ναυτιλίας
Όσα δήλωσε ο νέος Γραμματέας της ΝΔ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.