Πολιτικη & Οικονομια

Όταν το κράτος ρισκάρει την υγεία των ανθρώπων με HIV/AIDS…

Πολύ σημαντικές εξετάσεις δεν μπορούν να διενεργηθούν, γιατί… λείπουν τα αντιδραστήρια!

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
371848-768168.jpg

Μία απίθανη απάντηση είχε δώσει πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στις χωριστές ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου και του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη στη Βουλή, σχετικά με τις δραματικές και παρατεταμένες ελλείψεις αντιδραστηρίων για τη διενέργεια των εξετάσεων ιικού φορτιίου και γονοτυπικής αντοχής για τους συνανθρώπους μας οι οποίοι ζουν με τον HIV/AIDS.

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Ξανθός είχε συστήσει, ουσιαστικά, στις 23 Μαϊου 2017 την… παραβίαση των σχετικών κατευθυντηρίων οδηγιών για τη λοίμωξη HIV/AIDS, καθώς σημείωνε στην απάντησή του ότι η μέτρηση του ιικού φορτίου είναι αναγκαία διαδικασία, αλλά θα μπορούσε να αντικατασταθεί. Ασφαλώς, ο υπουργός Υγείας δεν εξηγεί στην απάντησή του με τι θα μπορούσε να αντικατασταθεί η μέτρηση του ιικού φορτίου.

Αντιεπιστημονικοί ισχυρισμοί

«Είναι απαράδεκτο ο ίδιος ο υπουργός Υγείας να διατυπώνει τέτοιους αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς!» δηλώνει στην A.V. ο μάχιμος ειδικός παθολόγος λοιμώξεων Μάριος Λαζανάς και συμπληρώνει:

«Μην κοιτάτε που εμείς οι γιατροί πάμε το θέμα χαμηλά για να μην προκαλέσουμε αναστάτωση, αλλά η έλλειψη αντιδραστηρίων συνιστά για πολύ σοβαρή αβελτηρία της πολιτείας. Συνιστά επίσης το ποινικό αδίκημα της πλημμελούς παρακολούθησης χρονίου ασθενούς. Είναι ντροπή να ισχυρισθεί κανείς ότι “δεν τρέχει και τίποτε”. Το έχουμε πει τόσες φορές στον κ. Ξανθό!».

Μία συζήτηση την οποία είχαμε με τον υπεύθυνο Επικοινωνίας του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» Γιώργο Τσιακαλάκη μάς έκανε κοινωνούς του θέματος της δραματικής έλλειψης αντιδραστηρίων για τη μέτρηση του ιικού φορτίου για τον ιό HIV/AIDS, καθώς και για την μέτρηση της γονοτυπικής αντοχής.

Λιμνάζουν 7.000 δείγματα εξετάσεων…

«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση και τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν με τον HIV/AIDS και τους θεράποντες γιατρούς στις μονάδες ειδικών λοιμώξεων (ΜΕΛ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας».

Αυτό τονίζει ο Γιώργος Τσιακαλάκης στην A.V. και μας εξηγεί:

«Η εξαιρετικά σοβαρή έλλειψη αντιδραστηρίων, με τα οποία διενεργείται η μέτρηση του ιικού φορτίου στους ανθρώπους οι οποίοι ζουν με τον HIV/AIDS, δηλαδή η ποσοτική μέτρηση του RNA του HIV/AIDS, είναι μια σοβαρή κατάσταση, η οποία δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στη παρακολούθηση της HIV λοίμωξης, καθώς το ιικό φορτίο δίνει τα απαραίτητα στοιχεία, τα οποία καθορίζουν την επιτυχία ή την αστοχία της αντιρετροϊκής φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και τη συμμόρφωση του ασθενή στην φαρμακευτική αγωγή του».

Όμως, εδώ και σχεδόν… δύο χρόνια, στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών και στο Κέντρο Αναφοράς της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ), στην Αθήνα, αλλά και στο Κέντρο Αναφοράς και Ελέγχου AIDS, στη Θεσσαλονίκη, και στο Κέντρο Αναφοράς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου λιμνάζουν σταθερά περισσότερα από… 7.000 δείγματα αίματος, τα οποία βρίσκονται μονίμως στην αναμονή για μέτρηση ιικού φορτίου. Πρακτικά, δηλαδή, δεν γίνονται εξετάσεις ιικού φορτίου, σχεδόν εδώ και δύο χρόνια!

Θα γίνει η σύσκεψη;

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Σεπτέμβρη και αξίζει να υπενθυμίσουμε μία σημαντική υπόσχεση την οποία είχε δώσει πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στους επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κέντρο Ζωής».

Ο Ανδρέας Ξανθός είχε δεσμευθεί ότι τον… Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του ιδίου, του γενικού γραμματέα Δημοσίας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών και γιατρών από τις μονάδες ειδικών λοιμώξεων (ΜΕΛ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ, προκειμένου να συζητηθεί και να σχεδιαστεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης και επίλυσης όλων των προβλημάτων, τα οποία αφορούν τους συνανθρώπους μας οι οποίοι ζουν με τον ιό HIV/AIDS...

Για τα αντιδραστήρια, ας μη μιλήσουμε…

ven.ygeia@gmail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ