- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
ΣΕΒ προς Τσίπρα με αφορμή την Eldorado Gold: Είναι ώρα τα λόγια να γίνουν έργα
«Μη χαθεί και αυτή τη φορά το θετικό momentum...»
«Η απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει επ’ αόριστο τις επενδύσεις της στην Ελλάδα λόγω των πολλών γραφειοκρατικών και αδειοδοτικών εμποδίων που έχει συναντήσει τα τελευταία χρόνια, δίνει τον τόνο ως προς το δέον γενέσθαι στη χώρα μας» αναφέρει ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του για την Eldorado Gold.
Στη συνέχεια τονίζει ότι «Οι σωστές τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ περί της αναγκαίας στήριξης των παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα μας επιβάλλεται να συνοδεύονται και από αντίστοιχες πράξεις. Είναι ώρα τα λόγια να γίνουν έργα, ώστε να μη χαθεί και αυτή τη φορά το θετικό momentum που σταδιακά ξαναχτίζεται γύρω από την Ελληνική οικονομία».
Η υπόλοιπη ανακοίνωση: «Κατά τα λοιπά, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας επιταχύνθηκε στο +0,8% το 2ο τρίμηνο του 2017, από +0,4% το προηγούμενο τρίμηνο και -0,5% το 2ο τρίμηνο του 2016, στηριζόμενος κυρίως στην ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση (+0,7% και +3,3% αντίστοιχα) και τις εξαγωγές (+9,5%), την ώρα που οι επενδύσεις σε πάγια σημείωσαν πτώση (-4,6%).
Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν μια ανάκαμψη κατώτερη των προσδοκιών, γεγονός το οποίο μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής. Η εικόνα των επενδύσεων εξακολουθεί να προβληματίζει, καθώς η συμβολή τους στη μεταβολή του ΑΕΠ κατά το 2ο τρίμηνο του 2017 ήταν αρνητική κατά -2,2 π.μ., ενώ συνολικά το 1ο εξάμηνο του 2017 οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε €10,5 δισ. παρουσιάζοντας άνοδο μόλις +2,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016, μετά από στασιμότητα στο επίπεδο των €21,1 δισ. το 2016 και το 2015. Παράλληλα, ο ρυθμός αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης αποδυναμώθηκε κατά το 2ο τρίμηνο του 2017, με τη συμβολή της να περιορίζεται στις +0,5 π.μ. από +0,9 π.μ. το προηγούμενο τρίμηνο. Την ίδια ώρα, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλό αρνητικό επίπεδο (-9,4% το 2016 και -13,4% το 1ο τρίμηνο του 2017). Ταυτόχρονα, οι φόροι και οι εισφορές εξακολουθούν να διαβρώνουν το εισόδημα των νοικοκυριών, που ήδη συρρικνώνεται θέτοντας σε αμφιβολία τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Θετική, ωστόσο ήταν η συμβολή των καθαρών εξαγωγών (+1,8 π.μ.), οι οποίες ευνοούνται από τη βελτίωση της οικονομικής συγκυρίας σε διεθνές επίπεδο.
Συνολικά, κατά το 1ο εξάμηνο του έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά +0,6%. Έτσι, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 1,8% το 2017, το ΑΕΠ θα πρέπει να σημειώσει άνοδο περίπου +3% κατά το 2ο εξάμηνο του έτους. Προς αυτή την κατεύθυνση, η δυναμική του τουρισμού αναμένεται να συμβάλει θετικά, ιδίως στο 3ο τρίμηνο, ενώ η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης ενισχύει τις αναπτυξιακές προοπτικές, έχοντας ήδη επιδράσει θετικά στο οικονομικό κλίμα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Από την άλλη πλευρά, οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενδέχεται να αποδυναμώσουν περαιτέρω τη δυναμική της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία αποτελεί το 70% του ΑΕΠ, περιορίζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2017 σε 1,5% ή λιγότερο».
Πατήστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιος ζήτησε τους ελέγχους και πότε;
Με αφορμή τα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας
Πώς αξιολογούν οι πολίτες την επίσκεψη Ρούμπιο στην Ελλάδα
Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη απόφαση
«Θα είμαι πάντα ευγνώμων σε Τραμπ και Ρούμπιο»
Η αθέατη πλευρά μιας διπλωματικής θητείας
Η εξέλιξη έρχεται μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η Αμερικανίδα πρέσβης είχε ζητήσει 100.000 δολάρια από δωρητή
Πού οφειλόταν η καθυστέρηση στην εξέλιξη του προγράμματος
Eγκαινίασε τη Σχολή Μη Επανδρωμένων και Αυτονόμων Συστημάτων Θάλασσας στο «ΚΕ ΠΑΛΑΣΚΑΣ»
Παρουσίαση από τον Νίκο Ανδρουλάκη και τη Μιλένα Αποστολάκη - Ευθεία σύγκριση με την κυβέρνηση
Οι σύντροφοι της Χαριλάου Τρικούπη πήραν ένα άρθρο γνώμης που απευθυνόταν σε περιορισμένο κοινό και του χάρισαν πανελλήνια επιτυχία
Πυρά από τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων στη νυν δημοτική αρχή
Η συνομιλία με τους συντελεστές
Είχε αποχωρήσει τον Ιούλιο από τον ΣΥΡΙΖΑ
Τι προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος
Τι αναφέρει ο συντονιστής ομάδας εργασίας για το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα
Με αφορμή τις εξελίξεις στα δυο κόμματα
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η σημερινή εικόνα της Γραμμής 1 είναι προβληματική
Τι είπε για στέγαση και ενεργειακή κρίση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.