Πολιτικη & Οικονομια

Αχτσιόγλου: Δεν αποκλείεται περαιτέρω μείωση συντάξεων

Αλλά αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εισόδημα δε θα πληρώνουν ασφάλιστρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
367350-759632.jpg

«Αυτή τη στιγμή το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης δείχνει ότι περνάμε σε κατάσταση ασφαλιστικής σταθερότητας». Αυτή ήταν η απάντηση της υπουργού Εργασίας κ. Έφης Αχτσιόγλου στην ερώτηση αν μπορεί να εγγυηθεί ότι στο μέλλον δε θα υπάρχει μείωση συντάξεων. Από την αποφυγή της ερώτησης, που είχε γίνει κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στον «Σκάι» σήμερα Πέμπτη πρωί, προκύπτει πως η υβέρνηση κάθε άλλο παρά αποκλείει το ενδεχόμενο οι συντάξεις να λιγοστέψουν κι άλλο.

Άλλα ουσιώδη από την ίδια συνέντευξη:

  • Μείωση των συντάξεων θα υπάρξει τουλάχιστον από την «προσωπική διαφορά» το 2019, όπως συμφωνήθηκε με τους δανειστές
  • Ένας μηχανικός ή δικηγόρος δε θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει τις ελάχιστες εισφορές του από τη στιγμή που δεν έχει εισόδημα. Η επαγγελματική ιδιότητα του μηχανικού ή του δικηγόρου αποσυνδέεται από την ασφάλιση. Σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύντομα.
  • «Η αναλογία στις συμβάσεις ελαστικής μορφής και πλήρους εργασίας είναι 50%-50%… Παραλάβαμε καμένη γη … Οι σεισμικές αλλαγές» έγιναν το προηγούμενο διάστημα και «θέλει πολλή δουλειά για να αλλάξει το θέμα αυτό… Κάθε κυβέρνηση πρέπει να κρίνεται από πού ξεκινά»
  • «Δεν υπάρχουν αναδρομικές ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Αυτό που ισχύει είναι οι εισφορές για την επικουρική και το εφάπαξ ύψους 4% και 7% για λόγους ισονομίας, όπως ισχύει για τους μισθωτούς» (Σ.Σ. Αλλά είναι αναδρομικές, από τον Ιανουάριο του 2017). Αυτές οι επιβαρύνσεις  «θα καταβληθούν κατά πάσα πιθανότητα από τον Οκτώβριη ή το Νοέμβρη, σε 10 ή 11 μήνες αντίστοιχα». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ