Πολιτικη & Οικονομια

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά της υπουργού Εργασίας

Για αναδρομικές εισφορές δημοσιογράφων στον ΟΑΕΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
367210-759341.jpg

Επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου για το θέμα  των αναδρομικών εισφορών, «πολλές φορές υπέρογκων», που πολλοί δημοσιογράφοι καλούνται να καταβάλουν στον ΟΑΕΕ, κατέθεσαν 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο υπογράφοντα τον κ. Νίκο Ηγουμενίδη. Ουσιαστικά, οι ερωτώντες βουλευτές εγκαλούν την υπουργό Εργασίας και ζητάνε άμεση άρση του μέτρου.

Οι λεπτομέρειες της ερώτησης:

  • Το θέμα αφορά «δημοσιογράφους που άρχισαν να ασκούν το εν λόγω επάγγελμα προ του 1993, μισθωτούς, ενταγμένους στον ΤΣΕΠΕΑΘ (κατόπιν ΤΑΠ -ΜΜΕ) και τον ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίοι διατηρούσαν παράλληλα Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ώστε να αμείβονται για δευτερεύουσες δημοσιογραφικές εργασίες τους»
  • «Το ΤΕΒΕ δεν αξίωσε από τους δημοσιογράφους ασφαλιστικές εισφορές κατά τις εποχές στις οποίες αυτές αντιστοιχούσαν και το πράττει τώρα ο ΟΑΕΕ, με καθυστέρηση δεκαετιών, υπολογίζοντας μάλιστα τις ‘οφειλόμενες’ εισφορές βάσει της ασφαλιστικής κλίμακας, στην οποία θα βρίσκονταν οι ‘οφειλέτες’ εάν είχαν ενταχθεί στο ΤΕΒΕ και τονίζουν, ότι «οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου αποστερήθηκαν ντε φάκτο το στοιχειώδες δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής»
  • «Δεν ευσταθεί ο αναδρομικός καταλογισμός και είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών»
  • «Με βάση ποιο νόμο και ποια νομοθεσία καταλογίζονται αναδρομικά αυτές οι εισφορές στους δημοσιογράφους;»
  • «Δικαιούται ο ΟΑΕΕ/πρώην ΤΕΒΕ να εγείρει με τόσο μεγάλη καθυστέρηση αξιώσεις, δοθέντος ότι η καθυστέρηση αυτή έχει στερήσει από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα της επιλογής και έχει διογκώσει σε τρομακτικό βαθμό τα αιτούμενα ποσά;»
  • «Σε ποιες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προβεί το αρμόδιο υπουργείο για την άρση των παραπάνω στρεβλώσεων και της δεινής θέσης στην οποία περιέρχονται εργαζόμενοι στα ΜΜΕ;

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ