Πολιτικη & Οικονομια

Μισό εκατ. Έλληνες δεν έχουν υποβάλει δήλωση - Στα 1.260 ευρώ η μέση επιβάρυνση

Τη Δευτέρα λήγει η παράταση του Υπουργείου Οικονομικών - Περισσότερο χρόνο ζητούν οι φοροτεχνικοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
363718-752362.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ελάχιστα 24ωρα πριν από την εκπνοή της παράτασης που είχε δώσει το Υπουργείο Οικονομικών, 500.000 φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη δήλωση Ε1, την ώρα που το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητεί έξτρα χρόνο (έως τις 27 Ιουλίου) και το τοπίο με τους αγρότες και τον τρόπο φορολόγησής τους παραμένει «θολό».

Όπως παραδέχτηκε, την Πέμπτη, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υπάρχει πρόβλημα με τα αγροτικά εισοδήματα και δεν αποκλείεται πολλοί πολίτες να αναγκαστούν να μετακινηθούν από νησί σε νησί ή να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να υποβάλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. την οριστική δήλωση φόρου εισοδήματος. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου 100.000 δηλώσεις αγροτών έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά με… επιφύλαξη, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ποιος τελικά θεωρείται «κατ’ επάγγελμα» αγρότης έτσι ώστε να δικαιούται έκπτωση φόρου και έμμεσο αφορολόγητο.

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου ο αντίστοιχος κωδικός (037-038) είναι προσυμπληρωμένος από το Taxis (με βάση τα στοιχεία που απέστειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), ο οποίος όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για τον λόγο αυτό, η δήλωση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά, δεν εκκαθαρίζεται, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι ο αιτών να προσκομίσει εντός 30 ημερών στην Εφορία που ανήκει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ιδιότητα του «κατ’ επάγγελμα» αγρότη και να διορθωθεί το «λάθος» στο Taxis.

Έρχεται νέα παράταση

Σε δηλώσεις της την Πέμπτη η κα Παπανάτσιου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας παράτασης μετά τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, όταν και εκπνέει η προθεσμία, χαρακτηρίζοντας, πάντως, ικανοποιητικό τον ρυθμό υποβολής των δηλώσεων.

Μέχρι να ξεκαθαρίσει το αλαλούμ με τους αγρότες, το βέβαιο είναι ότι τα φετινά ραβασάκια της Εφορίας θα είναι ακόμα πιο πολύ «φουσκωμένα». Από την έως τώρα εκκαθάριση των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, προκύπτει πρόσθετος φόρος 1.260 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ