Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: Ιστορικοί οι δεσμοί Ελλάδας-Σερβίας (εικόνες)

Τι ειπώθηκε στο τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Σερβίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
363563-752020.jpg
EUROKINISSI/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και τη Σερβία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Η συνάντηση αυτή είναι το πρώτο βήμα για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνεχάρη τον κ. Βούτσιτς για την εκλογή του στη θέση του προέδρου.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Σερβίας μίλησε για τις συμφωνίες συνεργασίας, που φέρνουν πιο κοντά σε οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτιστικό επίπεδο τα δύο κράτη.

Η συνέντευξη Τύπου

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «αναβαθμίζουμε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο», χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι «το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας γίνεται στη Θεσσαλονίκη, που καθίσταται έτσι κόμβος και διπλωματικό κέντρο διαβαλκανικής συνεργασίας».

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε πως «η Ελλάδα είναι βασικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και σημαντικός επενδυτικός παράγοντας για τη Σερβία, καθώς βρίσκεται στην τρίτη θέση των επενδύσεων προς τη χώρα αυτή». Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

  • Αποφασίστηκε η διασυνδεσιμότητα των δυο χωρών μέσω της σιδηροδρομικής σύνδεσης Πειραιάς - Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι.
  • Προωθείται η ενεργειακή συνδεσιμότητα και συνεργασία με τους αγωγούς ΤΑΠ, IGB και IBS.
  • Θα υπάρχει στενότερη συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού. Ο πρωθυπουργός έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Τα διπλώματα οδήγησης θα αναγνωρίζονται μεταξύ των δύο χωρών».
  • Υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας.
  • Αναβαθμίζεται ο πολιτικός διάλογος και η στρατιωτική συνεργασία σε επίπεδο εκπαίδευσης.
  • Εντείνεται η συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα τρομοκρατίας, human trafficking και το μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε επίσης ότι κατόπιν πρόσκλησης του Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα επισκεφτεί το Βελιγράδι, το ερχόμενο φθινόπωρο.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Σερβίας επανέλαβε πως τα δύο κράτη μπορούν να στηρίξουν το ένα το άλλο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ