- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Ουάσινγκτον στηρίζει τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11
«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να βγάλει πετρέλαιο και φυσικό αέριο εντός της ΑΟΖ» ανέφερε το State Department
«Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ και αποθαρρύνει δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» επισημαίνεται σε ανακοίνωση εκπροσώπου του State Department.
Πρόκειται για μια τοποθέτηση που δείχνει τη στήριξη της Ουάσινγκτον στην προγραμματισμένη γεώτρηση στο οικόπεδο 11, στον απόηχο των τουρκικών απειλών για πρόκληση περαιτέρω έντασης στις διμερείς σχέσεις. Η Άγκυρα εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για τις κινήσεις της Λευκωσίας, με το πρόσχημα ότι κινείται χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.
«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι το γεωτρύπανο West Capella βρίσκεται ήδη στην περιοχή και ετοιμάζεται να μπει σε λειτουργία για να τρυπήσει τον βυθό της θάλασσας προς αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η περιοχή έχει δεσμευτεί με ΝΑΥΤΕΞ που εξέδωσε η Λευκωσία, την ώρα που δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας ελλιμενίζονται στη Λάρνακα, παρακολουθώντας διακριτικά τα τεκταινόμενα στην περιοχή.
Τα ενεργειακά σχέδια της Κύπρου τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου της νησιωτικής χώρας Νίκου Αναστασιάδη στον Λευκό Οίκο και του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης
Το Ταμείο Ανάκαμψης στηρίζει τις επενδύσεις, ενώ προβλέπεται ταχεία μείωση του χρέους
Ο δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής πέθανε σε ηλικία 75 ετών
«Υπάρχει χρόνος μέχρι τις εκλογές»
«Αποχωρήσαμε από την Νέα Αριστερά γιατί ο δρόμος ήταν αδιέξοδος»
Τι απαιτείται για να μπείτε στη ρύθμιση
Προτείνει συνεδριακή απόφαση ενσωμάτωσης στην ΕΛΑΣ
«Καταθέτουμε έναν Οδικό Χάρτη που εκσυγχρονίζει τη δημόσια ζωή και το πολιτικό σύστημα», τόνισε ο πρωθυπουργός
Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ, τέταρτη η «Ελπίδα» της Καρυστιανού
«Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε κρίση αξιοπιστίας στην Αριστερά», σημείωσε
Ενισχύεται η ναυπηγική δραστηριότητα στην Ελλάδα
Ποιοι και πώς θα το λάβουν
Ραγδαίες ανακατατάξεις στη Βουλή μετά τη διάλυση της ΚΟ της Νέας Αριστεράς
«Δεν θα συνεργαστούμε με κανέναν από το παλαιό σύστημα»
Η επιστροφή των αρχαιοτήτων αποτελεί ένα ακόμα λαμπρό παράδειγμα των αδελφικών σχέσεων των δύο χωρών
Στο διεθνές συνέδριο «Artificial Intelligence - Consequences and Limits» η Υπουργός Παιδείας
«Δεν αναφέρομαι σε φυλακές», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
«Μειωμένες κατά 12% οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.