- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
«Η Κύπρος δεν θα δώσει αναφορά στην Τουρκία για την ΑΟΖ»
Η Άγκυρα πρέπει να αφήσει στην άκρη τις απειλές, το μήνυμα Τσίπρα από τη Βουλή
Μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα να αξιοποιήσει, όπως αυτή νομίζει, την ΑΟΖ της, δίχως να δώσει λογαριασμό σε κανέναν, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ενημέρωσε για τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων ορισμένα στοιχεία για το τι συνέβη στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όπου οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε ναυάγιο. Όπως είπε, ο τερματισμός των συνομιλιών δεν σημαίνει και το τέλος των προσπαθειών εύρεσης «μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ», ξεκαθαρίζοντας ότι ο στόχος αυτός θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής.
«Προϋπόθεση για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι η κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων» τόνισε ενώπιον της Ολομέλειας, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική αντιπροσωπεία στην Ελβετία υποστήριξε καθ' όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, τις πάγιες θέσεις της χώρας, σε συνεργασία πάντα με τις κυπριακές αρχές.
«Η Άγκυρα δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση, η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Το μήνυμά μας στην Τουρκία πρέπει να παραμείνει σταθερό, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και των δικαιωμάτων μας ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή και παραβίαση. Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που μας χωρίζουν και στην οικοδόμηση μιας σχέσης που θα βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό» πρόσθεσε.
«Μένει βεβαίως να δούμε το κατά πόσο και η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού για την ίδια, για τις σχέσεις μας, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά, βεβαίως, και τη σημασία για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» κατέληξε.
Όσον αφορά στην προγραμματισμένη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 και τις απειλές της Άγκυρας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα, η Ε.Ε. και η Διεθνής κοινότητα στηρίζουν αυτή την επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα σταθούν απέναντι στην Άγκυρα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέο προσωπικό στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα»
Στο 85% η ανησυχία για την ακρίβεια
Εφόσον υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ικανοποιήσουν το ύψος της οφειλής
«Να είστε πολύ προσεκτικός γιατί βρέθηκαν και οστά των παιδιών μου»
Καλύφθηκαν και οι 10.000 θέσεις ειδικότητας - Επανεκκίνηση των προγραμμάτων «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
«Η ερμηνεία της, ιδιαίτερα, στην τηλεοπτική σειρά Λωξάντρα, έπλασε μία από τις εμβληματικότερες παρουσίες στην τηλεόραση»
Τι ώρα μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
«Στήσατε συνομωσία πάνω σε μία εθνική τραγωδία»
Εύσημα Γκεοργκίεβα στην Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων
Γιατί έπεσε άσφαλτος στο σημείο όπου βρέθηκαν τα αρχαία
Παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προσύνοδο του PES για την ενεργειακή κρίση και τις διεθνείς εξελίξεις
«Θα οργανώσουμε επιχειρήσεις για να τους πετάξουμε έξω» δηλώνει ο υπουργός
Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για τα μέτρα στήριξης, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την προστασία των ανηλίκων
«Δεν θα δεχθούμε περικοπές σε κρίσιμους πυλώνες» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Η επανέναρξη του Great Sea Interconnector (GSI) και οι πιθανές επιλογές της Άγκυρας
Η παραδοχή του Αμερικανού προέδρου και το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή
«Έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Δούκας την αναβάθμιση μιας ιστορικής πλατείας;» διερωτάται η παράταξη «Αθήνα Ψηλά»
Στα 1,35 ευρώ το λίτρο για τους δικαιούχους του επιδόματος
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.