Πολιτικη & Οικονομια

Αποδείξεις, είδος προς εξαφάνιση στις τουριστικές περιοχές

«Βροχή» τα πρόστιμα και τα λουκέτα σε δημοφιλείς προορισμούς για τη μη έκδοση παραστατικών - Με... λοταρίες επιλέγει η κυβέρνηση να καταπολέμησει το φαινόμενο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
362981-750902.jpg

Ψωμί χωρίς απόδειξη. Ποτό χωρίς απόδειξη. Φαγητό χωρίς απόδειξη. Κρασί χωρίς απόδειξη. Στην ελληνική πραγματικότητα δεν χωρεί το προβλεπόμενο παραστατικό για την παροχή μιας υπηρεσίας ή την πώληση ενός προϊόντος, ειδικά στις τουριστικές περιοχές. Αυτό αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ειδικότερα, οι έλεγχοι έβγαλαν «λαβράκια», φέρνοντας στο προσκήνιο πολλαπλές υποθέσεις φοροδιαφυγής. Ελεγκτές μοίρασαν πρόστιμα και έβαλαν «λουκέτα» σε επιχειρήσεις για τη μη έκδοση αποδείξεων. Παρόμοια η κατάσταση και στον χώρο των καταλυμάτων, όπου εταιρείες με ενοικιαζόμενα δωμάτια σε διάφορα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Μυκόνου, δεν έκοβαν παραστατικά.

Ενδεικτικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Μπαρ στο Πόρτο Χέλι δεν έκοψε 60 αποδείξεις - Κατεβάζει «ρολά» για 48 ώρες.
  • Ταβέρνα στη Χώρα της Ίου δεν εξέδωσε 13 παραστατικά - «Λουκέτο» 48 ωρών.
  • Εστιατόριο στη Μύκονο δεν έκοψε καμία απόδειξη σε 15 τραπέζια, όπου πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος. Σφράγισμα 48 ωρών με επιβολή των προστίμων που αναλογούν.
  • Οι ελεγκτές έγιναν… ζευγαράκι, ήπιαν το ποτό τους σε γνωστό μπαρ του νησιού και μοίρασαν πρόστιμα. Και εδώ «λουκέτο».
  • Φούρνος στη Νάξο δεν έκοβε αποδείξεις. Οι ελεγκτές εμφανίστηκαν σε αυτήν την περίπτωση ως τουρίστες. Μία από τα ίδια κι εδώ.

«Βαριές καμπάνες» για τη μη έκδοση παραστατικών και σε εταιρείες με ενοικιαζόμενα δωμάτια σε Μύκονο και άλλα δημοφιλή νησιά. Ειδικότερα, στο «Νησί των Ανέμων» εντοπίστηκαν 38 περιπτώσεις ενοικιαζόμενων δωματίων για τα οποία δεν είχαν εκδοθεί παραστατικά, την ώρα που στη Νάξο ο αριθμός ανέβηκε σε 120. Το πρόστιμο για κάθε παράβαση κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 2.500 ευρώ, συν το πρόστιμο της μη έκδοσης αποδείξεων.

Λοταρία...

Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει το φαινόμενο, δίχως να δίνει έμφαση στη σημασία της καλλιέργειας της λεγόμενης «φορολογικής συνείδησης», η κυβέρνηση Τσίπρα προαναγγέλλει (για πολλοστή φορά) λοταρίες. Οι αποδείξεις δαπανών των φορολογουμένων με κάρτες και άλλες μορφές «πλαστικού» χρήματος θα συνοδεύονται από διάφορα... δωράκια. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 1.000 τυχεροί θα κερδίζουν 1.000 ευρώ, τα οποία και θα μπαίνουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό μέσω TAXIS.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ