Πολιτικη & Οικονομια

Όλα όσα ξέρουμε για την επίθεση στον Λ. Παπαδήμο μέχρι τώρα

Η A.V. συλλέγει, αξιολογεί και παρουσιάζει όλα όσα έχουν γίνει γνωστά

Κώστας Κυριακόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

 Στο Κέντρο Διαλογής Αττικής των Ελληνικών Ταχυδρομείων στο Κρυονέρι πηγαινοέρχονται από τα ξημερώματα που άνοιξε μετά το Σαββατοκύριακο αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής αλλά και του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών στην προσπάθειά τους να ανιχνεύσουν την πιθανή ύπαρξη και άλλων φακέλων - βομβών. Πρόκειται για μια κίνηση που αφενός φανερώνει την ανησυχία για την πιθανή συνέχιση των χτυπημάτων και αφετέρου καταδεικνύει τις ελλείψεις των συστημάτων ασφαλείας, καθώς δεν φαίνεται άλλος τρόπος πρόληψης παρά μόνο τα αστυνομικά μέτρα.

Από τη στιγμή που οι Αρχές βεβαιώθηκαν με κάθε δυνατό τρόπο ότι ο φάκελος έφτασε μέσω ΕΛΤΑ στο σπίτι του Λουκά Παπαδήμου στο Π. Ψυχικό, σχεδιάστηκε οργανωμένη επιχείρηση ελέγχου των δεμάτων που καταφτάνουν στο Κέντρο Διαλογής Αθηνών των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος που οι Αρχές συνεχίζουν να βρίσκονται σε συναγερμού αυξημένου επιπέδου. Ο δεύτερος είναι ότι μέχρι το μεσημέρι τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας δεν είχε γίνει γνωστό αν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης. Βέβαια, σε αυτό, οι αναλυτές εκτιμούν ότι παίζει ρόλο και η στάση εργασίας που έχουν ανακοινώσει οι δημοσιογράφοι από τις 12:00 έως τις 16:00 για να συμμετάσχουν σε γενική συνέλευση ενόψει των εκλογών της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι η ομάδα της νέας τρομοκρατίας, οι «Πυρήνες της Φωτιάς», που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οργάνωσαν την αποστολή του φακέλου και ευθύνονται για την έκρηξη, επιζητούν –όπως κάθε άλλη– τη δημοσιότητα, η αναμονή έχει και επιπλέον λόγους για να συνεχιστεί.

Ήδη από το περασμένο Σάββατο η A.V. είχε καταγράψει τη διαδρομή του φακέλου και τη σημαντική στάση που αυτός είχε κάνει για έλεγχο από το ειδικό μηχάνημα της Βουλής. Κάτι που αργότερα επιβεβαίωσε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μετά την επίσκεψή του στον τραυματισμένο πρώην πρωθυπουργό. Τι ξέρουμε, όμως, μέχρι σήμερα για την επίθεση εναντίον στον πρώην πρωθυπουργό; Η A.V. συλλέγει, αξιολογεί και παρουσιάζει όλα όσα έχουν γίνει γνωστά –αλλά και δικές της πληροφορίες– από το απόγευμα της Πέμπτης, όταν στη γωνία 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη εξερράγη ο φάκελος στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου.

• Ο φάκελος είχε ταχυδρομηθεί στο σπίτι του κ. Παπαδήμου και ως αποστολέας φέρεται ένας γνωστός του άνθρωπος ο οποίος έχει διεύθυνση κατοικίας στο Κολωνάκι. Αυτός που έγραψε τα στοιχεία του αποστολέα στο φάκελο είχε διασταυρώσει τα στοιχεία, την ταύτιση του ονόματος με τη διεύθυνση, ώστε να μην κινηθούν υποψίες τόσο στους συνοδούς ασφαλείας όσο και στον ίδιον τον κ. Παπαδήμο. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο φάκελος στον οποίον είχε ταχυδρομηθεί ο μηχανισμός δεν ήταν του ίδιου μεγέθους με αυτούς που είχαν ταχυδρομηθεί μαζικά οι προηγούμενοι μηχανισμοί τον περασμένο Μάρτιο. Ήταν ελαφρώς μικρότερος καθώς από την προηγούμενη αποστολή και έπειτα είχε υπάρξει ο οδηγία ώστε να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή από τα επιτελεία κυβερνητικών και άλλων δημοσίων προσώπων όταν παραλαμβάνουν φακέλους μεγέθους Α4. Παρελήφθη και αυτός μαζί με άλλους τρεις κατά την αναχώρηση του κ. Παπαδήμου από το σπίτι του στις 10:40 το πρωί της Πέμπτης.

• Ο φάκελος ελέγχθηκε από το μηχάνημα που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της κεντρικής εισόδου της Βουλής. Από το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου ο ένας εκ των δύο συνοδών του Λουκά Παπαδήμου είχε καταθέσει στην Αντιτρομοκρατική ότι είχε ακολουθήσει την πεπατημένη διαδικασία. Αυτή προέβλεπε ότι η αλληλογραφία που παραλαμβανόταν στο σπίτι του κ. Παπαδήμου ελεγχόταν στη Βουλή και η αλληλογραφία από το γραφείο του στην οδό Ομήρου και από το γραφείο στην Τράπεζα της Ελλάδας ελεγχόταν στα μηχανήματα της Τράπεζας. Την ίδια μέρα, το Σάββατο, κυκλοφόρησαν έντονα φήμες ότι κάτι περίεργο είχε συμβεί με την πορεία των φακέλων του κ. Παπαδήμου καθώς αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της πληροφορίας ότι ο συνοδός το είχε πάει στη Βουλή για έλεγχο κυκλοφόρησαν άλλες πληροφορίες από κύκλους του Φρουράρχου της Βουλής που διέψευδαν κάτι τέτοιο. Λίγο αργότερα ο συνοδός ξαναρωτήθηκε και επέμεινε στον ισχυρισμό του. Έτσι δημιουργήθηκε εκτενώς η εντύπωση ότι μία από τις δύο πλευρές έκρυβε κάτι. Αυτό οδήγησε την αντιτρομοκρατική να ελέγξει τις καταγραφές που είχαν κάνει, όχι τα μηχανήματα, καθώς είναι παλιά και δεν έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης των ελέγχων σε μνήμες αλλά των καμερών ασφαλείας. Σε αυτές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εμφανίζεται ο συνοδός να παραδίδει για έλεγχο ένα φάκελο και να το παραλαμβάνει πίσω. Προκύπτει, λοιπόν, κάτι που ακόμα δεν έχει απαντηθεί: Αν ο χειριστής του μηχανήματος μπόρεσε να διακρίνει το μηχανισμό. Αν δεν μπόρεσε και αυτό δεν αποδίδεται στην απειρία του αλλά στην κατασκευή του μηχανισμού τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Που σημαίνει ότι οι δράστες έχουν αναβαθμίσει την τεχνογνωσία τους και φτιάχνουν μηχανισμούς που δεν ανιχνεύονται από τα μηχανήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

• Η φρουρά του κ. Παπαδήμου δεν απεσύρθη κατά τις πρόσφατες ανακατατάξεις που έκανε ο Ν. Τόσκας στην προσπάθειά του να περιορίσει το φαινόμενο των «εξαφανισμένων» συνοδών ασφαλείας δημοσίων προσώπων. Περιορίστηκε από δώδεκα σε οκτώ.

• Κατά τη μαζική ταχυδρόμηση φακέλων - βομβών τον περασμένο Μάρτιο, τα εγκληματολογικά εργαστήρια είχαν κατορθώσει να απομονώσουν ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Το είχαν συνθέσει από κομμάτια του φακέλου ενός μηχανισμού που είχε εξουδετερωθεί με ελεγχόμενη έκρηξη. Όλες οι τότε πληροφορίες ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο αποτύπωμα ήταν αδύνατον να αξιοποιηθεί είτε γιατί έλλειπαν σημαντικά μέρη του ώστε να γίνει ταυτοποίηση με κάποια από τα ήδη καταχωρισμένα στη βάση δεδομένων της Αντιτρομοκρατικής είτε γιατί επρόκειτο για κάποιο μέλος που είχε στρατολογηθεί πρόσφατα χωρίς στο παρελθόν να έχει την οποιαδήποτε εμπλοκή σε άλλη υπόθεση ώστε να έχει χρειαστεί να δώσει τα αποτυπώματά του.

• Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος βγήκε σήμερα, Δευτέρα 29 Μαΐου, από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και θα μεταφερθεί για προληπτική νοσηλεία σε δωμάτιο του 10ου ορόφου του νοσοκομείου, όπου από ήδη από το Σαββατοκύριακο η Αντιτρομοκρατική έκανε επισταμένες έρευνες και ελέγχους ασφαλείας. Ειρωνεία της τύχης: Αν δεν είναι το ίδιο δωμάτιο είναι σίγουρα ο ίδιος όροφος όπου κάποτε είχε νοσηλευθεί ο Σάββας Ξηρός και αρκετά χρόνια αργότερα και ο Νίκος Μαζιώτης μετά τον τραυματισμό του σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο Μοναστηράκι, στο κέντρο της Αθήνας.