Πολιτικη & Οικονομια

Πέφτει ο πήχης για το Eurogroup της Δευτέρας

Εκπρόσωπος του Σόιμπλε δηλώνει ότι το Βερολίνο δεν συζητά για το χρέος 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
355241-736333.jpg

Τον πήχη των προσδοκιών για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα ρίχνει η κυβέρνηση, καθώς Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και Βερολίνο εξακολουθούν να έχουν διαφορές σε σημεία-κλειδιά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, Ταμείο και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχουν βρει κοινό πλαίσιο ούτε στην αναλυτική περιγραφή των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ούτε και στη χρονική περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018. Το Ταμείο φαίνεται να επιμένει για 3 χρόνια, ενώ το Βερολίνο ζητάει περισσότερα από 5 χρόνια.

Μάλιστα, εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, μιλώντας στην εφημερίδα Bild, επανέλαβε ότι το Βερολίνο δεν συζητά τώρα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.   

Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν διεμήνυσε ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες για επίτευξη συνολικής συμφωνίας τη Δευτέρα, ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ήθελε να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία.

Σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές, την Κυριακή αναμένεται να συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το λεγόμενο Washington Group, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους εταίρους να τηρήσουν στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τους, όπως έκανε και η Ελλάδα, ψηφίζοντας τα μέτρα στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, όμως αρκετά κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν σε δηλώσεις τους ότι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας θα μπορούσε να καθυστερήσει λίγες ημέρες, με ορίζοντα την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Να θυμίσουμε ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα αρχίσει στις 4 μετά το μεσημέρι ώρα Ελλάδας.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ