Πολιτικη & Οικονομια

Σε διαβούλευση ο νόμος για την ελληνική διαστημική εταιρεία - Τι περιλαμβάνει

Μέχρι και τις 2 Μαΐου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
351305-728768.jpg
EPA/NASA / HANDOUT

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται από σήμερα, Τρίτη, μέχρι και τις 2 Μαΐου η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, με τίτλο «Αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων – Καταχώρηση διαστημικών αντικειμένων – Ίδρυση ελληνικής διαστημικής εταιρείας».

Αναφορικά με την ίδρυση του ελληνικού αντίστοιχου της NASA, το υπουργείο επισημαίνει πως «η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που δεν διαθέτει έναν αντίστοιχο φορέα προκειμένου να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της σε διαστημικό φάσμα, καθώς και την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτουν οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί».

Παράλληλα, σημειώνεται πως εκτός από την ίδρυση διαστημικής υπηρεσίας, το σχέδιο δημιουργεί νομικό πλαίσιο για τις διαστημικές δραστηριότητες ενώ προβλέπει επίσης και τη δημιουργία μητρώου για τα αντικείμενα που τίθενται σε τροχιά, όπως προβλέπει η διεθνής νομοθεσία. 

Υπενθυμίζεται Νίκος Παππάς έχει επισημάνει πως η διαστημική υπηρεσία θα έχει μορφή ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ).

Με πληροφορίες από in.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ