- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Απαισιόδοξες προβλέψεις ΔΝΤ: Επιβράδυνση της ανάπτυξης για την Ελλάδα
Πάνω από 21% η ανεργία και το 2018
Ανάπτυξη με ρυθμό 2,2% προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα το 2017, 0,6% χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψή του τον Οκτώβριο, και 2,7% για το 2018. Για τη συνέχεια, το Ταμείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί με αποτέλεσμα έως το 2022 το ΑΕΠ να αυξηθεί μόλις κατά 1%.
Οι προβλέψεις αυτές περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που παρουσιάσθηκε σήμερα από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει από φέτος στην ανάπτυξη, καθώς για το 2016 θεωρεί ότι το ΑΕΠ είχε μηδενική μεταβολή. Για το 2017 η πρόβλεψη ανεβάζει την ανάπτυξη στο 2,2% η οποία θα επιταχυνθεί στο 2,7% το 2018. Ωστόσο, το Ταμείο εκτιμά πως θα επέλθει «αποθέρμανση» της οικονομίας έως το 2022 με αποτέλεσμα η ανάπτυξη το εν λόγω έτος να είναι μόλις 1% του ΑΕΠ. Παρά ταύτα ο Ταμείο υποστηρίζει ότι η ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να διατηρήσει μακρχρόνια ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης χωρίς υψηλό πληθωρισμό, το λεγόμενο δυνητικό ΑΕΠ (potential output), παραμένει πολύ χαμηλή.
Για την εξέλιξη της απασχόλησης στην Ελλάδα το ΔΝΤ αναμένει πως το επίπεδο της ανεργίας θα υποχωρήσει από το 23,8% το 2016, στο 21,9% το 2017 και στο 21% το 2018.
Αναφορικά με το εξωτερικό έλλειμμα της χώρας, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών το 2016 εμφάνισε έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, το οποίο θα περιορισθεί στο 0,3% του ΑΕΠ εφέτος και θα ισοσκελιστεί το 2018, ώστε το 2022 να περάσει σε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ. Η επίδοση αυτή αντανακλά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, κυρίως ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εσωτερικής υποτίμησης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Να ευημερούν οι άνθρωποι, όχι μόνο οι αριθμοί» σημείωσε για την ακρίβεια
Το ψήφισμα συγγενών των θυμάτων κατά του δημάρχου
Δυστυχώς, ακόμη μια κυβέρνηση ακολούθησε τις προηγούμενες στο ίδιο, θελκτικό για αυτήν αλλά κακό για τη χώρα μοτίβο διακυβέρνησης
«Είναι ασφαλιστικό, ανταποδοτικό δικαίωμα - Δεν είναι προνοιακό» ξεκαθαρίζει η υπουργός Εργασίας
«Το σουφλέ δεν φουσκώνει δύο φορές»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τη δύναμη της εκπαίδευσης και τον ρόλο της Πολιτείας
Η υπουργός Παιδείας βρέθηκε στην Κρήτη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
Στο επίκεντρο η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και η ελληνική γλώσσα
«Θέλω να ευχηθώ καλή χρονιά. Είμαστε δίπλα στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, στα παιδιά μας»
Ξεκινά σήμερα η σχολική χρονιά - Πρώτο κουδούνι για τα σχολεία
Ένα διαφορετικό wrap από την επίσκεψη της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στη Βόρεια Ελλάδα
Oι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών
Υψηλότερο εισοδηματικό όριο, πρόσβαση χωρίς κριτήρια για τρίτεκνους και πολύτεκνους και αυξημένο voucher
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής διπλωματίας
Το σίγουρο είναι ότι το νομικό τοπίο έχει αλλάξει δραστικά από την εποχή της Χρυσής Αυγής
Η 90ή ΔΕΘ βρίσκει την ελληνική οικονομία στο τέλος μιας ιστορικής περιόδου χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και μπροστά στο δύσκολο τεστ της επόμενης ημέρας.
Από τα πρώτα περίπτερα του 1926 και τη μεταπολεμική έκρηξη έως τη σημερινή οικονομική και πολιτική σκηνή της χώρας, η ΔΕΘ συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και ετοιμάζεται για το μέλλον
Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των αναλυτών
Ποιες περιοχές εντάσσονται στο πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.