Πολιτικη & Οικονομια

Τι θα ισχύσει με τον μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
349149-724494.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τον μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων παρουσίασε, σε ειδική εκδήλωση, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος έκανε λόγο για «θετικές προϋποθέσεις» ως προς τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ωστόσο παραδέχτηκε πως «αυτός ο νόμος (εξωδικαστικός μηχανισμός) δεν θεραπεύει ανισότητες, δεν μπορούμε όμως να ξεχάσουμε τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Κατά την παρουσίαση του μηχανισμού, ο αρμόδιος υπουργός ξεκαθάρισε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα στη Βουλή, δεν εγγυάται τη ρύθμιση των οφειλών κάθε επιχείρησης, καθώς καμία ρύθμιση δεν μπορεί να επιβληθεί ενάντια στη βούληση των πιστωτών.

«Για εμάς, είναι ευθύνη η εξασφάλιση ενός θεσμικού πλαισίου  που θα δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για δίκαιη, ρεαλιστική αποπληρωμή των χρεών, με σεβασμό στην αξιοπρεπή διαβίωση του οφειλέτη που ασφυκτιά από συσσωρευμένα χρέη» τόνισε στο ίδιο πλαίσιο.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι κανείς δεν μπορεί να έχει πλήρη εικόνα πόσες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να υπαχθούν, ενώ επανέλαβε ότι ο μηχανισμός απευθύνεται σε όσες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες, αλλά έχουν χρέη. Σημείωσε πως ο μηχανισμός δίνει την δυνατότητα στην επιχείρηση να διαπραγματευτεί σε μια μόνο διαδικασία με το σύνολο των πιστωτών της, η διαδικασία γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, γεγονός το οποίο, όπως ανέφερε ο ίδιος, θα μειώνει το διοικητικό κόστος της διαδικασίας όχι μόνο για την επιχείρηση αλλά και για τους πιστωτές της.

Στόχος, είπε ο υπουργός, είναι να διασωθούν επιχειρήσεις με υγιή χαρακτηριστικά ώστε να συνεχίσουν την λειτουργία τους από καλύτερες βάσεις και να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα τόσο τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια όσο και τα έσοδα του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ