Πολιτικη & Οικονομια

Άντε, και Όσκαρ

115115-718265.jpg
Άγγελος Τσέκερης - Γιώργος Κυρίτσης
ΤΕΥΧΟΣ 275
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3491-9063.jpg

Στον Μπάρακ Ομπάμα απονεμήθηκε φέτος το Νόμπελ Ειρήνης, για την πρόθεσή του να αναλάβει στο μέλλον ειρηνευτικές πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η βράβευση του Αμερικανού προέδρου δημιουργεί ένα θετικό ιστορικό προηγούμενο προκαταβολικών βραβεύσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, το προσεχές Νόμπελ λογοτεχνίας μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε, για τα 14 μυθιστορήματα, 6 συλλογές δοκιμίων και 7 ποιητικές συλλογές που προτίθεται να γράψει. Παρομοίως ανοίγεται η δυνατότητα να βραβευτούν επιστήμονες για τις σημαντικές ανακαλύψεις τις οποίες πρόκειται να κάνουν. Το Νόμπελ Οικονομίας απονεμήθηκε στους Αμερικανούς οικονομολόγους Γουέλς και Φάργκο για το μαθηματικό μοντέλο με το οποίο προέβλεψαν την κρίση του 1929 πέρσι το καλοκαίρι.

Για πρώτη φορά στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης συνυπολογίζεται και η φωτογένεια, λόγος για τον οποίο δεν βραβεύτηκε ποτέ ο Μαχάτμα Γκάντι. Ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε συγκινημένος και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει το έργο τού να είναι καλός τυπάς και να δημιουργεί θετικούς συνειρμούς εν σχέσει με τον πρόεδρο Μπους. Παράλληλα ενέκρινε την αποστολή άλλων 13.000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν, προκειμένου να ολοκληρωθεί το ανθρωπιστικό έργο του βομβαρδισμού βρομερών φονταμενταλιστών αμάχων και να εξασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία των αγορών με όπιο.

Στα μελλοντικά σχέδια του προέδρου Ομπάμα είναι να καυτηριάσει εμμέσως τη στάση του Ισραήλ στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον και να βομβαρδίσει το Ιράν, δουλειά για την οποία έχει ήδη τιμηθεί με δύο βραβεία Γκράμι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ