Πολιτικη & Οικονομια

Νέοι μύδροι ΣΥΡΙΖΑ κατά Στουρνάρα: Κι εσύ θα λογοδοτήσεις

Συντονισμένη επίθεση του κυβερνώντος κόμματος στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348370-723003.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Συντονισμένη φαίνεται πως είναι η επίθεση υπουργών, αλλά και πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με αφορμή τις δραματικές εκκλήσεις που απευθύνει για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και τις επισημάνσεις του για το ασφαλιστικό.

Τελευταία κριτική εναντίον του με προειδοποιήσεις τύπου «θα λογοδοτήσεις για τη στάση σου» έρχονται από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα, ο οποίος αργά το βράδυ της Τρίτης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook φωτογραφίζοντας τον Γιάννη Στουρνάρα:

«Στο όνομα της ανεξαρτησίας και του δημοσίου συμφέροντος δρούσαν επί χρόνια ανεξέλεγκτα και σήμερα δηλώνουν άγνοια για τα ξέφρενα πάρτι των δανείων. Όλοι όσοι διετέλεσαν πρόεδροι τραπεζών και κυρίως της Τράπεζας της Ελλάδας να σταματήσουν να προκαλούν και να προετοιμαστούν να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό. Το πάρτι τελείωσε».

Μία ημέρα πριν, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση επιτέθηκε φραστικά στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και ειρωνικά πρότεινε: «Να πούμε στην κ. Αχτσιόγλου να παραιτηθεί και να πάει ο κ. Στουρνάρας στη θέση της», αφού προηγουμένως χαρακτήρισε «ντροπή, οι θεσμοί χώρας να ταυτίζονται με τους δανειστές».

Ο κ. Σπίρτζης διερωτήθηκε με ποια λογική ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως το ασφαλιστικό είναι γενναιόδωρο. Σημείωσε ότι ο διοικητής της ΤτΕ οφείλει να διατηρεί την ανεξαρτησία του θεσμού και με χλευασμό τόνισε: «Καταλαβαίνω ότι είναι απόλυτα επηρεασμένος από τη θητεία του ως υπουργός, ας κάνει ένα κόμμα και να αναμετρηθεί με τον κόσμο».

Σύμφωνα πάντως με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, «οι νέες επιθέσεις της κυβέρνησης κατά του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος ενδέχεται να είναι μάλλον μη εποικοδομητικές για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι οποίες έχουν ούτως η άλλως καθυστερήσει. Διότι ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφόρηση ατόμων εκ των έσω, τυγχάνει της πλήρους κάλυψης του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι».

Υπενθυμίζεται πως αφορμή για τη νέα σύγκρουση αποτέλεσε η τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη επί του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 1ο Ασφαλιστικό Συνέδριο του Economist, την περασμένη εβδομάδα.

«Το Ασφαλιστικό σύστημα παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει με τα προηγούμενα μνημόνια παραμένει δαπανηρό και γενναιόδωρο υποστήριξε Γιάννης Στουρνάρας και πρόσθεσε, «συνεπώς μπορεί να καταστεί αναγκαίο να υπάρξουν αναπροσαρμογές σε ορισμένες συντάξεις καθώς ορισμένες συνταξιοδοτικές παροχές στην Ελλάδα παραμένουν σχετικά γενναιόδωρες, με βάση τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή δεδομένα». Επίσης είπε, το σύστημα δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί μέσω αύξησης των εισφορών.

Η απάντηση στα είπε ο κ. Στουρνάρας ήρθε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Χολαργό, τόνισε: «Όλοι έχουμε δικαίωμα στην άποψη, όποια κι αν είναι αυτή, αλλά όταν έχουμε θεσμικό ρόλο πρέπει να προσέχουμε». Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα θυμίζουν τις θέσεις του ΔΝΤ και συμπλήρωσε πως αυτός που διαπραγματεύεται δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του, αλλά η χώρα, και το κάνει για λογαριασμό της ο πρωθυπουργός. Διερωτήθηκε ποιον εξυπηρετούν όταν ακούγονται αυτά και διαμήνυσε πως η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανεξάρτητη και όχι ανεξέλεγκτη. «Εμείς θέλουμε να ξέρουμε αν αυτές οι απόψεις είναι της τράπεζας και από πότε υπάρχουν» προσέθεσε. Στη συνέχεια επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την καλή συνεργασία με την ΤτΕ, σημειώνοντας πως «εμείς δεν παρεμβαίνουμε στη λειτουργία της, παρότι υπάρχουν θέματα που μπορούν να συζητηθούν». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως το θέμα είναι να ερωτηθεί η κοινωνία εάν κρίνει ότι ο κεντρικός τραπεζίτης εκτελεί σωστά τα καθήκοντά του. Εάν ναι τότε εντάξει, αλλά εάν όχι τότε το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά θεσμικό.

Σφοδρή επίθεση στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real.Για την κόντρα των τελευταίων ημερών μεταξύ της κυβέρνησης και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε ότι «όσο ο κ. Στουρνάρας επιμένει στις συναντήσεις με το παρελθόν του, νομίζω ότι με αυτά που κάνει δημιουργεί ο ίδιος πρόβλημα και όχι η κυβέρνηση προς τον κ. Στουρνάρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, με βολές κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς. «Δεν θα ήθελα να πιστέψω εκτιμήσεις που λένε ότι διατηρεί και καλλιεργεί πολιτικές φιλοδοξίες, οι οποίες είναι ασύμβατες με την ομαλή πορεία της οικονομίας και συμβατές μόνο με μια πορεία στον τοίχο», αναφέρει ο υπουργός σε συνέντευξή του, σήμερα, στην «Εφημερίδα των Συντακτών». «Στον τοίχο, εκτός στόχων, και στην ύφεση έριξε τη χώρα η κυβέρνηση στην οποία υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Στουρνάρας», υποστηρίζει ο Ν. Παππάς και καλεί τον κεντρικό τραπεζίτη να πάρει θέση αν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών ή του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.

Κεραυνούς εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε και ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος εκτίμησε πως «σχετικά σύντομα θα κλείσει η αξιολόγηση», ενώ επιτέθηκε και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τις δημόσιες τοποθετήσεις του, υποστηρίζοντας πως επί της ουσίας «σιγοντάρει τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε», ενώ εκτίμησε πως συμπεριφέρεται ως πολιτικό πρόσωπο και όχι ως κεντρικός τραπεζίτης, κάνοντας λόγο για «προκλητική και υπονομευτική στάση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ