Πολιτικη & Οικονομια

Όλα για τον Μαδούρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το καθεστώς της Βενεζουέλας

67987-174763.jpg
Γιώργος Κύρτσος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348159-722557.jpg

Ορισμένα ΜΜΕ και η Νέα Δημοκρατία προβάλλουν τη συνεργασία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππά με επιχειρηματία, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στο καθεστώς της Βενεζουέλας. Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κ. Μαδούρο, οι στενοί συνεργάτες του, φίλοι και συγγενείς του έχουν οργανώσει πανίσχυρα κυκλώματα στην οικονομία και την παραοικονομία μέσω των οποίων θησαυρίζουν, ενώ ο λαός της Βενεζουέλας γνωρίζει φοβερές στερήσεις.

Κατά την άποψή μου, ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στενή πολιτική σχέση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης Τσίπρα με το καθεστώς Μαδούρο, το οποίο πλέον έχει όλα τα χαρακτηριστικά της δικτατορίας. Παρά τη σχετική προσαρμογή του −για λόγους τακτικής− στους κανόνες της Ευρωζώνης, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση επιμένουν σε ιδεολογικές επιλογές που χαρακτηρίζονται από πολιτικό δογματισμό και τυχοδιωκτισμό.

Σκληρή δικτατορία

Στη Βενεζουέλα οι περισσότεροι πολίτες δεν μπορούν να χορτάσουν την πείνα τους ενώ πολλοί πεθαίνουν λόγω έλλειψης φαρμάκων. Η εξαιρετικά πλούσια χώρα −έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο με δεύτερη την Σαουδική Αραβία− έχει λεηλατηθεί από το «σοσιαλιστικό - μπολιβαριανό» καθεστώς της.

Είναι πλέον συχνές οι λεηλασίες σουπερμάρκετ από πεινασμένους πολίτες ενώ πολλοί κάτοικοι της Βενεζουέλας επισκέπτονται γειτονικές χώρες για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες σε τρόφιμα και φάρμακα. Ο ετήσιος πληθωρισμός είναι της τάξης του 700% και, με το εθνικό νόμισμα να καταρρέει, ανθεί η μαύρη αγορά συναλλάγματος σε μια χώρα η οποία θα έπρεπε να είχε τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα εξαιτίας του πετρελαϊκού της πλούτου.

Η δημοτικότητα του προέδρου Μαδούρο έχει καταρρεύσει όπως και του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο υπέστη δεινή ήττα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Οι σύντροφοι της Βενεζουέλας προσπαθούν να κρατηθούν στην εξουσία στηριζόμενοι στις προεδρικές υπερεξουσίες, στην περιθωριοποίηση του κοινοβουλίου στο οποίο κυριαρχεί η κεντροδεξιά αντιπολίτευση και σε αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου −το οποίο ελέγχεται από το καθεστώς− με τις οποίες υποβαθμίζεται θεσμικά ο ρόλος του κοινοβουλίου.

Οι βιαιότητες κατά των διαδηλωτών, η σύλληψη και η κράτηση των αντιπάλων του καθεστώτος είναι πλέον μέρος της πολιτικής ρουτίνας του καθεστώτος.

Ένοχη σιωπή

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση Τσίπρα αποφεύγουν να πάρουν θέση και να καταδικάσουν τη βίαιη κλεπτοκρατία που έχει ρημάξει την Βενεζουέλα. Πριν μερικά χρόνια ο κ. Τσίπρας ήταν τόσο κοντά στο καθεστώς της Βενεζουέλας ώστε θεωρούσε ότι μπορούσε να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας με φθηνό ή και δωρεάν πετρέλαιο από την Βενεζουέλα.

Σήμερα έχει ξεπεράσει αυτού του είδους τις αυταπάτες, επιμένει όμως στην πολιτική κάλυψη ενός δικτατορικού καθεστώτος. Αυτό φάνηκε και από την στάση που κράτησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Παπαδημούλης, ο οποίος ψήφισε μαζί με άλλους «προοδευτικούς» να μην καταλήξει σε ψήφισμα η συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ για την κρίση στην Βενεζουέλα για να αποτραπεί έτσι η καταδίκη του καθεστώτος Μαδούρο.

Η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε βέβαια να υπάρξει συζήτηση με έκδοση ψηφίσματος εκθέτοντας για μια ακόμη φορά τους υποστηρικτές «προοδευτικών» καθεστώτων. Αριστεροί ευρωβουλευτές άλλων χωρών υποστήριξαν ότι για την κρίση στην Βενεζουέλα δεν ευθύνεται το καθεστώς αλλά διεθνείς αντιδραστικοί κύκλοι που συνωμοτούν σε βάρος του. Πρόκειται για την ίδια επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούν στο Μαξίμου και προβάλλει στα πρωτοσέλιδά της η εφημερίδα «Αυγή» του ΣΥΡΙΖΑ ότι για την καθυστέρηση της αξιολόγησης και της εφαρμογής του τρίτου προγράμματος - μνημονίου, όπως και για την κλιμάκωση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, δεν φταίει η κυβέρνηση αλλά ακραίοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι του εξωτερικού που συνωμοτούν μαζί με την «τρόικα εσωτερικού» σε βάρος της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης.

Τσίπρας-Μαδούρο, Παππάς με «επενδυτές» του κυκλώματος Μαδούρο, Παπαδημούλης στην Ευρωβουλή υπέρ της πολιτικής κάλυψης του αντιδημοκρατικού καθεστώτος. Απόλυτη συνέπεια στον πολιτικό δογματισμό και στον τυχοδιωκτισμό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ