Πολιτικη & Οικονομια

Ο Τζανακόπουλος νουθετεί τον Στουρνάρα: Μην πολιτικολογείς και να έχεις καθαρό βλέμμα

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την κυβερνητική προσπάθεια για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προσπάθεια που στηρίζουν και άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί -θεσμικοί παράγοντες, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Τόσο στις εργασίες της Συνόδου, όσο και στις κατ' ιδίαν επαφές του στη Ρώμη, ο πρωθυπουργός ανέδειξε την ανάγκη διαφύλαξης του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΕ και του σεβασμού του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου από όλα τα κράτη-μέλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για να προσθέσει: «Με αιχμή την ανάγκη τερματισμού των εξαιρέσεων στην ελληνική αγορά εργασίας, αλλά και την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τη σημασία που έχει για το σύνολο της Ευρώπης και των πολιτών της η προστασία των εργαζομένων».

«Αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης και παρά τις ενστάσεις πολλών χωρών», όπως παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήταν η αναφορά στην κοινωνική Ευρώπη, καθώς και η ειδική αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, «η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια». Ακολούθησαν οι υποστηρικτικές δηλώσεις (αναφέρθηκε σε αυτές ο Δ. Τζανακόπουλος), συγκεκριμένα από τους: Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Πάολο Τζεντιλόνι και Γιόζεφ Μουσκάτ. Ακόμη, η ομόφωνη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο ελληνικό αίτημα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια για εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών στις εργασιακές σχέσεις, στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, ο κ. Τζανακόπουλος δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης λέγοντας μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του: «Δεν είμαστε ακόμα σε αδιέξοδο, αλλά είμαστε πολύ κοντά στον τοίχο».

Ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του Κεντρικού Τραπεζίτη λέγοντας: «Οι θεσμικοί παράγοντες βεβαίως και δικαιούνται και έχουν υποχρέωση να κάνουν εκτιμήσεις για το πώς πορεύεται η οικονομία. Θα πρέπει να αποφεύγουν όμως την πολιτικολογία, να έχουν καθαρό βλέμμα και να βλέπουν ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση δεν βρίσκεται στην πλευρά της κυβέρνησης, αλλά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Αυτό που θα περίμενε κανείς, θα ήταν ένα καθαρότερο και μη πολιτικό βλέμμα».

Και επισήμανε: «Αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω, είναι ότι ο κίνδυνος το πρόγραμμα να μην βγει, θα αυξηθεί, αν δεν καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία. Όλοι όσοι τοποθετούνται, θα πρέπει να μας πουν, πέρα από το πότε, και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κλείσει η συμφωνία. Θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση της ύφεσης που προκάλεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις -που θυμάστε ποιοι ήταν οι υπουργοί Οικονομικών- οι προτάσεις του ΔΝΤ;».

Μάλιστα, ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή τη συμφωνία με τους δανειστές, άφησε και πάλι αιχμές για τον νυν διοικητή της ΤτΕ. «Δεν φοβόμαστε την κυβερνητική πλειοψηφία, ούτε τον ελληνικό και, σε αντίθεση με όσα έκαναν οι Σαμαράς - Στουρνάρας, όλα θα έρθουν στη Βουλή» σημείωσε με έμφαση.

Κάνοντας επίμονη προσπάθεια να ταυτίσει τον κ. Στουρνάρα με τις θέσεις της ΝΔ, ο κ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε ότι είχε και την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά και σημείωσε: «Όσοι, επικαλούμενοι την ανεξαρτησία τους, θεσμικοί παράγοντες, επιλέγουν να αναπαράγουν το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αναρωτηθούν: ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς στόχους το 2016, αν επιλέγαμε να συμφωνήσουμε στα 3,6 δισ. μέτρα του ΔΝΤ τον Δεκέμβριο του 2015;».