Πολιτικη & Οικονομια

Νέα εμπόδια από το ΔΝΤ για να κλείσει η συμφωνία

Τι αναφέρεται στην έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
346658-719713.jpg

Στις ήδη μακρόσυρτες και αργές διαπραγματεύσεις μία «περίεργη» εσωτερική έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου του ΔΝΤ έρχεται να ανατρέψει την τακτική του Ταμείου απέναντι σε χώρες που μετέχουν σε νομισματική ένωση, όπως η Ελλάδα.

Στην έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου περικλείονται διαπιστώσεις από την πορεία εφαρμογής των προγραμμάτων του Ταμείου και εκεί εντοπίζεται πρόβλημα όταν εμπλέκεται σε χώρες που μετέχουν σε νομισματική ένωση, καθώς το ΔΝΤ δεν είχε προηγούμενη εμπειρία.

Επίσης προαναγγέλλεται αλλαγή αρχιτεκτονικής των μνημονίων για χώρες που βρίσκονται σε νομισματικές ενώσεις, ενώ η «εμπλοκή» προκύπτει από την αναφορά στην έκθεση ότι το Διευθυντήριο του Ταμείου θα αποφασίσει για αυτή τη αλλαγή στάσης τον Ιούνιο.

Πάντως, η έκθεση δεν στοχεύει αποκλειστικά στη Ελλάδα, καθώς το Ανεξάρτητο Γραφείο αξιολογεί τα πεπραγμένα του ΔΝΤ από την εμπλοκή του στα μνημόνια τριών ευρωπαϊκών χωρών- της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Η μόνη αναφορά που αφορά αποκλειστικά τη χώρα μας, κάνει λόγο ότι «η πολιτική οικονομία της ελληνικής κρίσης είναι μοναδική και σύνθετη».

Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί ειδικές εγγυήσεις για τον περιορισμό των πολιτικών παρεμβάσεων από άλλες χώρες και φορείς που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα- «φωτογραφίζοντας» την Κομισιόν, την ΕΚΤ, το Eurogroup και άλλα κράτη μέλη.

Και μπορεί να μην αναφέρεται αποκλειστικά στην Ελλάδα, ωστόσο μόνο και μόνο η ύπαρξη της έκθεσης φαίνεται να προετοιμάζει για αλλαγή του κλίματος, ενώ θεωρείται πιθανό το Ταμείο να μην έχει απαντήσει αν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ούτε ως το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ