Πολιτικη & Οικονομια

Πέθανε ο Ιρλανδός πολιτικός Μάρτιν ΜακΓκίνες

Πρώην στέλεχος του ΙRΑ, πρωτεργάτης της ιρλανδικής ειρήνευσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
345768-718137.jpg

Σε ηλικία 66 ετών πέθανε ο Ιρλανδός πολιτικός και πρώην (παρα)στρατιωτικός Μάρτιν ΜακΓκίνες, ανακοίνωσε σήμερα Tρίτη πρωί το εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν (Ρεπουμπλικάνοι). 

O Μάρτιν ΜακΓκίνες:

  • Ήταν καθολικός, που είχε γεννηθεί στο Ντέρι της βρετανικής Βόρειας Ιρλανδίας. Άφησε στα 15 του την τεχνική σχολή όπου σπούδαζε και εργάστηκε από μικρός. Ήταν παντρεμένος με την κ. Μπερναντέτ Κάνιγκ, με την οποία έκαναν τέσσερα παιδιά. Ήταν επίσης αθλητής και μέλος της σημαντικότερης αντιαλκοολικοής οργάνωσης στη χώρα
  • Προσχώρησε στο εθνικιστικό Σν Φέιν και έγινε μέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), που είχε στόχο την ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας (η οποία έχει προτεσταντική και φιλοβρετανική πλειοψηφία) με το κράτος της Ιρλανδίας, το Έιρε (που είναι καθολικό)
  • Πήρε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις του IRA, ως τοπικός διοικητής του Ντέρι (αντάρτης πόλης) με τους προτεστάντες, ήταν επικεφαλής διαπραγματευτής των Ρεπουμπλικάνων
  • Όταν ήρθε η ειρήνευση, πήρε μέρος στην τοπική κυβέρνηση σαν αντιπρόεδρος, με πρόεδρο τον επικεφαλής των προτεσταντών 
  • Είχε αποσυρθεί από την πολιτική τον Ιανουάριο του 2017, ανακοινώνοντας ότι δε θα έπαιρνε μέρος στις εκλογές του τρέχοντος μήνα. Έπασχε από σπάνια καρδιακή αρρώστια, η οποία τελικά και τον σκότωσε. Τις τελευταίες του μέρες νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

 «Ο Μακ Γκίνες σ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα, αξιοπρέπεια και ταπεινότητα, χαρακτηριστικά που παρέμειναν αναλλοίωτα και όσο ήταν άρρωστος. Ήταν ένας παθιασμένος Ρεπουμπλικάνος, που εργάστηκε αδιάκοπα για την ειρήνη, τη συμφιλίωση και την επανένωση της χώρας του. Αλλά πάνω απ΄ όλα αγαπούσε την οικογένειά του και το λαό του Ντέρι και ήταν εξαιρετικά περήφανος και για τα δύο», δήλωσε ο πρόεδρος του Σιν Φέιν κ. Τζέρι Ανταμς, που είχε ο ίδιος παρόμοια πορεία με του ΜακΓκίνες. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ