Πολιτικη & Οικονομια

Πίεση για πρόωρη μείωση των συντάξεων

Η θέση του ΔΝΤ είναι ότι αυτή διαμορφώνεται σε δυσανάλογα υψηλά επίπεδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
342734-712642.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές και ελληνικές πηγές, το ΔΝΤ φαίνεται να ζητά ζητάει αυτό που η ελληνική κυβέρνηση ούτε καν θέτει προς συζήτηση, δηλαδή παρεμβάσεις από το 2018 στο ασφαλιστικό.

Μένει να δούμε αν το θέμα –που τέθηκε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων – θα πάρει επίσημη μορφή στις σημερινές επαφές σε επίπεδο επικεφαλής και υπουργών.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως εξαρχής το Ταμείο είχε διατυπώσει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, κάτι που φάνηκε στις εκθέσεις του από το καλοκαίρι και μετά, προβάλλοντας την υψηλή συνταξιοδοτική δαπάνη, καθώς και τις στρεβλώσεις σε βάρος εργαζόμενων και συνταξιούχων.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση φαίνεται να δέχεται πιέσεις για μείωση της εθνικής σύνταξης, καθώς το Ταμείο υποστηρίζει πως αυτή διαμορφώνεται σε δυσανάλογα υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας αντικίνητρα και στρεβλώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση φαίνεται να επανέρχεται στα όσα συζητούνταν πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν η άποψη των τεχνοκρατών ήταν ότι η εθνική σύνταξη πρέπει να διαμορφωθεί στα 320 ευρώ

Άλλωστε,η δυσλειτουργία του ΕΦΚΑ, οι «τρύπες» στα έσοδα από τις εισφορές και η χαμηλή εισπραξιμότητα, «οπλίζουν» με επιχειρήματα το στρατόπεδο των δανειστών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να εξοικονομηθούν τα 1,8 δισ ευρώ που ζητάνε οι δανειστές, θα πρέπει να γίνουν μειώσεις συντάξεων 7% μεσοσταθμικά και μάλιστα από το πρώτο ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ