Πολιτικη & Οικονομια

Το Τάμα του Έθνους, η Uber, η φέτα και η απεργία στα ΜΜΜ

Ενάντια στο «κομματικό ρεύμα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πόσο θα αντέξει;

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
342592-712611.jpg

Δείγματα γραφής για έναν αναπροσανατολισμό της ΝΔ σε φιλελεύθερη κατεύθυνση επιχειρεί να δώσει η ηγεσία της – όχι πάντως χωρίς εσωκομματικές αντιδράσεις.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε «απέναντι» στην απεργία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Σταθερής Τροχιάς. Με αιχμηρή γλώσσα μέσω tweet ζήτησε να μπει τέλος στην ασυδοσία των συνδικαλιστών και να σταματήσουν μια απεργία, με την οποία –όπως λέει– αντί να τιμωρούν την κυβέρνηση, τιμωρούν τους πολίτες, «που είναι οι μόνοι που δεν φταίνε». Μάλιστα κάνει ένα βήματα παραπέρα, ζητώντας την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ώστε να αποφασίζεται μια απεργία με την πλειοψηφία του 50%+1 των εργαζομένων.

Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται με τον τρόπο αυτό να προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα πρωτοβουλιών, που αποτελούν ξάφνιασμα ακόμα και για βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Σε μια προηγούμενη κίνηση της ΝΔ, που αφορούσε την ηλεκτρονική εφαρμογή Uber για τους οδηγούς ταξί, οι συνδικαλιστές με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) κ. Θύμιο Λυμπερόπουλο έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΝΔ! «Στη ΝΔ είναι ή αφελείς ή τα άρπαξαν» δήλωνε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Λυμπερόπουλος, που κατηγόρησε την ηγεσία του κόμματος για νεοφιλελεύθερες επιλογές. Ωστόσο η ΝΔ με ανακοίνωσή της σημείωνε ότι «η ΝΔ και ο πρόεδρός της κ. Κυριάκος Μητσοτάκης διαχρονικά υποστηρίζουν την αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού. Έναν ανταγωνισμό όμως, που θα εκφράζεται μέσα σε ένα γενικώς αποδεκτό κανονιστικό πλαίσιο, με πλήρη σεβασμό των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων».

Λίγα 24ωρα πριν, ο κ. Μητσοτάκης είχε καθαιρέσει το βουλευτή του κόμματος κ. Γιώργο Κασαπίδη, όταν ο τελευταίος εναντιώθηκε στη συμφωνία CETA της Ε.Ε. με τον Καναδά για την προστασία της φέτας. Ο κ. Κασαπίδης είχε επιτιμήσει τους ευρωβουλευτές του κόμματος που υπερψήφισαν τη συμφωνία.

Ο ίδιος πάντως μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος είχε δοκιμάσει τις αντοχές της ηγεσίας της ΝΔ, όταν κατέθεταν –μαζί με τον κ. Δημ. Καμμένο των ΑΝΕΛ και τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Νίκο Νικολόπουλο– ερώτηση για το περίφημο Τάμα στην Αττική. Ήταν μια ερώτηση που ζητούσε από την κυβέρνηση αν είναι στις προθέσεις της «η εκπλήρωση του τάματος του έθνους, για την ανέγερση του Ναού προς έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον Θεό για τη σωτηρία του Έθνους στην Επανάσταση του 1821». Οι υπογραφές των βουλευτών της ΝΔ με εντολή του κ. Μητσοτάκη αποσύρθηκαν, οι μουρμούρες όμως και οι γκρίνιες εξακολουθούν να «σέρνονται»…  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ