Πολιτικη & Οικονομια

Τσακαλώτος: ΔΝΤ και Σόιμπλε είναι οι υπεύθυνοι για την καθυστέρηση της αξιολόγησης

Τι επεσήμανε για τις νέες απαιτήσεις των δανειστών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341097-709481.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιρρίπτει τις ευθύνες για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο ΔΝΤ και το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως ο ίδιος εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος όταν κλήθηκε να σχολιάσει το κατά πόσο η καθυστέρηση αυτή προκάλεσε νέες απαιτήσεις των δανειστών και ιδιαιτέρως του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν έχει παίξει σε αυτό το θέμα ρόλο η όποια καθυστέρηση. Ήδη από το φθινόπωρο το ΔΝΤ ζητούσε 2% μέτρα διότι εκτιμούσε ότι το 2019 δεν θα φτάσουμε τον στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Από τον Δεκέμβριο, όταν πλέον φαινόταν ότι θα πιάναμε τον στόχο, άλλαξε τροπάριο και ζήτησε μέτρα για μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων με το επιχείρημα ότι αυτά είναι ποιοτικά διαρθρωτικά μέτρα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παρέλειψε να επισημάνει πως τα επιχειρήματα του Ταμείου «συνοδεύτηκαν με την επωδό ότι αν αυτά δεν σας αρέσουν υπάρχουν κι άλλα» και κατέληξε στο να διερωτηθεί: «Πώς είναι λοιπόν δυνατό να μην υπάρχει καθυστέρηση με αυτή την τακτική και με έναν Σόιμπλε που παραμένει σφίγγα σε ό,τι αφορά το χρέος;»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ