Πολιτικη & Οικονομια

Έφη Αχτσιόγλου προς Λαγκάρντ: Παραπλανητικά τα στοιχεία που επικαλείται το ΔΝΤ για το ασφαλιστικό

Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  και την Κριστίν Λαγκάντ, απευθύνεται,  μέσω επιστολής στους Financial Times,  η υπουργός Εργασίας 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
340891-709034.jpg

Σύμφωνα με τα όσα γράφει στην ανοιχτή επιστολή της η υπουργός, το αφήγημα για τις ελληνικές συντάξεις καθοδηγείται από τις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας. Αυτοί υποστηρίζουν πως το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι υπερβολικά γενναιόδωρο και αποστραγγίζει την οικονομία.

«Βασίζεται στην ωμή στατιστική πως οι συντάξεις απαιτούν ετήσιες μεταφορές από τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 11% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, συγκριτικά με το 2,25% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης».

«Αυτή η σύγκριση είναι παραπλανητική» τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου και διευκρινίζει ότι μετά  την εφαρμογή του νέου συνταξιοδοτικού νόμου, το περασμένο έτος, η συνολική κρατική χρηματοδότηση των συντάξεων προβλέπεται σε λιγότερο από το 9% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, ο μέσος όρος της ευρωζώνης σχετίζεται αποκλειστικά με το κόστος της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος και όχι με το σύνολο των δαπανών.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την επιμονή του ΔΝΤ σε περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων. Ως υπουργός Εργασίας πρέπει να απαντήσω, ελπίζοντας πως η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα ακούσει» αναφέρει στην επιστολή της η Έφη Αχτσιόγλου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ