Πολιτικη & Οικονομια

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τον Ντόναλντ Τραμπ;

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
339150-705516.jpg
Drew Angerer / Getty / Ideal Images

Δημοσκόπηση για το πώς κρίνουν οι Έλληνες τις πρώτες μέρες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε η aboutpeople για λογαριασμό της Athens Voice και τα αποτελέσματα παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον.

To 29,2% των ερωτώμενων έχει θετική άποψη για τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, το 62,7% αρνητική, ενώ δεν απαντά το 8,1%. Σχεδόν έξι στους δέκα Έλληνες (56,6%) πιστεύουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι χειρότερος πρόεδρος από ό,τι ο προκάτοχός τους Μπαράκ Ομπάμα, ενώ το 20,6% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερος και το 15,9% ότι θα είναι περίπου το ίδιο.

Όσον αφορά στο περίφημο διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ανθρώπων προερχόμενων από συγκεκριμένες χώρες και το οποίο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων παγκοσμίως, φαίνεται ότι και οι Έλληνες διαφωνούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Έτσι βλέπουμε το 70,8% να το κρίνει αρνητικά, ενώ  ένας στους τέσσερις ερωτώμενους το κρίνει θετικά. Τέλος στην ερώτηση για το αν πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι περισσότερο ή λιγότερο ασφαλής μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, το 60,8% απαντά λιγότερο ασφαλής, το 19,5% περισσότερο και το 19,7% δεν έχει σχηματίσει άποψη.

Ο αναλυτής της aboutpeople Πέτρος Ιωαννίδης σημειώνει στην Athens Voice ότι «είναι σαφής η αρνητική στάση της πλειοψηφίας των Ελλήνων απέναντι στο νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, κάτι που δεν ίσχυε με τον προκάτοχό του. Σχετικά πιο θετική άποψη για τον Ντόναλντ Τραμπ έχουν οι άνδρες, οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι εκτός Αττικής». Όταν τον ρωτάμε για τις απαντήσεις με βάση την κομματική προέλευση, ενδεικτικά μας αναφέρει: «Όσοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητους Έλληνες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 τάσσονται συντριπτικά υπέρ του Τραμπ, ενώ συντριπτικά κατά τάσσονται όσοι ψήφισαν Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι. Επίσης τόσο η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ είναι αρνητικοί απέναντι στον Τραμπ».

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 30-31 Ιανουαρίου.

jjj

ΠΡΟΣΦΑΤΑ