Πολιτικη & Οικονομια

«Ουδέν νεότερον» από το Βερολίνο για το Grexit

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ ούτε διαψεύδει, ούτε επαληθεύει την Bild για τις διαθέσεις Σόιμπλε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
338779-704539.jpg

«Δεν υπάρχει κάτι το νεότερο», απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Γιούργκ Βάισγκερμπερ, σε ερώτηση πάνω σε δημοσίευμα της Bild που εμφανίζει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εισηγείται Grexit σε περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

«Επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται όπως φαίνεται να συνεχίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», υποστηρίζει η Bild επικαλούμενη κύκλους του κυβερνώντος κόμματος που υπενθυμίζουν ότι ο Σόιμπλε παραμένει πιστός στην προ διετίας δέσμευση ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα θα δοθεί μόνο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του Ταμείου. 

Στο ίδιο άρθρο ο επικεφαλής της επιχειρηματικής πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών, Κάρστεν Λίνεμαν, υποστηρίζει ότι θα πρέπει μελλοντικά στην ευρωζώνη να προβλέπεται η διαδικασία πτώχευσης, όπως και ή δυνατότητα εξόδου ενός αφερέγγυου κράτους.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι την Πέμπτη το Eurogroup είχε καλέσει την Ελλάδα «να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να δημιουργήσει κατά αυτόν τον τρόπο τις προϋποθέσεις τόσο για μια γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όσο και για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.»

Ο κ. Βάισγκερμπερ αναφέρθηκε τόσο στη δήλωση του Eurogroup το Μάιο του 2015 όσο και στην πρόσφατη διαβεβαίωση της Λαγκάρντ στο Νταβός ότι το Ταμείο θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, «ότι το ΔΝΤ θα τηρήσει την υπόσχεσή του. Και είναι πολύ νωρίς για να υποθέσει κανείς το τι θα γίνει σε αντίθετη περίπτωση».  Όπως τόνισε ακόμη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει απαραίτητα τόσο την παροχή τεχνογνωσίας όσο και την παροχή οικονομικής στήριξης.

Πηγή: Deutsche Welle

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ