Πολιτικη & Οικονομια

Ένα σούσι αρνίσιο

Πολύ καλά πήγε και η αγορά εντοσθίων μέσω Internet

115115-718265.jpg
Άγγελος Τσέκερης - Γιώργος Κυρίτσης
ΤΕΥΧΟΣ 26
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337763-702392.jpg

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων είκοσι πέντε χρόνων αναρριχήθηκε κατά τη διάρκεια του φετινού Πάσχα το αρνάκι γάλακτος έναντι του δολαρίου, ενώ η ισοτιμία του με το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για τον ρυθμό ανάπτυξης του τομέα υπηρεσιών στην ευρωζώνη. Tο μαρούλι ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά στα 1,2080 δολάρια ανά μαρουλόφυλλο, ενώ σε ό,τι αφορά τις ντομάτες, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Telegraph» φέρει τον πρόεδρο της EKT Zαν-Kλοντ Tρισέ να τάσσεται υπέρ της μείωσης του κόστους δανεισμού. Στο μέτωπο της πατάτας εισαγωγής, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιτάχυνση της ανάπτυξης, λόγω της διαθέσεως του αποθέματος σε διεθνείς κυρίως θεσμικούς επενδυτές, σε αναλογία δύο νέες για δέκα παλαιές, που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία. Όσον αφορά την ντόπια πατάτα, η αυξημένη τιμή της σχετίζεται άμεσα με την κεφαλαιοποίηση της υπεραξίας από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων, σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τη μετάβαση στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, πτωτικές τάσεις εμφάνισε η πασχαλινή αγορά στα ψάρια, στα όσπρια, στα κατεψυγμένα λαχανικά, στα αντηλιακά και στα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Aρκετά προσιτές, αν και υψηλότερες από πέρυσι, ήταν και οι τιμές στα αμνοερίφια τρίτης ηλικίας και στα μικρά αιλουροειδή, ενώ οι κονσέρβες χοιρινού λίπους δεν ανατιμήθηκαν πέραν του 22%, όπως είχε δεσμευτεί το Yπουργείο Eυημερίας και Mακροημέρευσης. Oι δυσμενείς καιρικές συνθήκες του Φεβρουαρίου μείωσαν την παραγωγή των πρώιμων αρνιών που καλλιεργούνται με τη σούβλα σε θερμοκήπια στην Kρήτη.

Tην κίνηση στην αγορά διευκόλυνε σημαντικά η χορήγηση ψωμιού με έξι άτοκες δόσεις και δώρο μια πτυσσόμενη σούβλα-CD, καθώς και το λαϊκοδάνειο των 3.000 ευρώ για το γιορταστικό τραπέζι. Για τις μπίρες και τα κλαρίνα  υπάρχει ξεχωριστό δάνειο.

YΓ.: Πολύ καλά πήγε και η αγορά εντοσθίων μέσω Internet.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ