Πολιτικη & Οικονομια

Κυβέρνηση: Να τα πει στο ΔΝΤ ο Σόιμπλε

Να τα βρούνε, για να προχωρήσει η αξιολόγηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337225-701278.jpg

Το «μπαλάκι» μεταξύ ΔΝΤ – Σόιμπλε για το θέμα της  αξιολόγησης πέταξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Λεπτομερέστερα, ο υπουργός Επικρατείας, σε χτεσινή (Δευτέρα) συνέντευξή του δήλωσε: αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να κάνει συστάσεις σε κάποιον, αυτός πρέπει να είναι το ΔΝΤ και όχι η ελληνική κυβέρνηση, αφού «εμείς δεν είπαμε να φύγει το ΔΝΤ, εμείς είπαμε να μην ζητά παράλογα πράγματα και να ξεκαθαρίσει την στάση του».

Εξάλλου, ο κ. Τζανακόπουλος είπε:

  • Στόχος της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017
  • Η  κυβέρνηση τηρεί στο ακέραιο όλα όσα συμφωνήθηκαν το 2015 και αυτό οφείλουν να πράξουν όλες οι πλευρές
  • Το  2015 υπήρξαν «οριακές στιγμές… πράξαμε σύμφωνα με τη συνείδησή μας… Είχαμε την τιμιότητα να απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό» (Σ.Σ. εννοεί το Δημοψήφισμα και τις αμέσως μετά  εκλογές ). 

Επίσης, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει για τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων -τον λεγόμενο «κόφτη»- όταν συμφωνηθούν τα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι. «Αυτό είναι το σημείο υποχώρησης που μπορούμε να κάνουμε για να βρεθεί μια ισορροπία» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ο λόγος που δεν έχουμε προχωρήσει με την αξιολόγηση είναι οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που αμφισβητεί τα στοιχεία των ευρωπαϊκών θεσμών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το 2018».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ