Πολιτικη & Οικονομια

Παπανδρέου: «Ο παρίας που έγινε λέκτορας»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του ανταποκριτή της γαλλικής εφημερίδας, Le Monde στην Αθήνα. Σύμφωνα με το άρθρο ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στο χείλος της πτώχευσης.

«Δύο είναι οι εικόνες που συμβολίζουν τη σύγχυση του Παπανδρέου – πρωθυπουργού. Τον Απρίλιο του 2010, πηγαίνει στο πιο ανατολικό σημείο της Ευρώπης, στο Καστελόριζο, για να ζητήσει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μιλά στους Έλληνες για μια νέα οδύσσεια και τους υπόσχεται ότι θα επιστρέψουν στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Δεκαοχτώ μήνες αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου του 2011, ανεβαίνει στο βήμα του κοινοβουλίου και ανακοινώνει προς έκπληξη όλων, τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ παίζεται η έγκριση δεύτερου πακέτου σωτηρίας προς την Αθήνα. Οι αγορές καταρρέουν, οι Μέρκελ – Σαρκοζί γίνονται έξαλλοι και ο ήδη κουρασμένος από τις περικοπές ελληνικός λαός θεωρεί ότι πρόκειται για την ύστατη προσπάθεια Παπανδρέου να παραμείνει στην εξουσία. Κι έτσι ο πρώην πρωθυπουργός έσπασε όλα τα ρεκόρ αντιδημοφιλίας. Έχοντας χάσει την αξιοπιστία του, ο Έλληνας καπετάνιος εγκαταλείπει το πλοίο στις 10 Νοεμβρίου του 2011. Έκτοτε ο Γιώργος Παπανδρέου ζει μια άλλη οδύσσεια, αυτή που ζουν πολλοί πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, που οργώνουν τον κόσμο από διάλεξη σε διάλεξη. Το Νοέμβριο ήταν στη Νορβηγία για μια διάλεξη για τη διαφάνεια και τη φοροδιαφυγή, ενώ στην Ελλάδα κορυφωνόταν η πολεμική για τη λίστα Λαγκάρντ. Αυτή η λίστα με τα 2.000 ονόματα δεν έγινε αντικείμενο καμιάς έρευνας από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Παπανδρέου».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις διαλέξεις Παπανδρέου στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Υπογραμμίζει ότι οι Αμερικανοί φοιτητές καταφεύγουν ακόμα και στη λοταρία για μια θέση στην αίθουσα με λέκτορα τον Παπανδρέου και με θέμα «Πώς να επανασχεδιάσουμε την Ευρώπη».

Τέλος, ο Γάλλος ανταποκριτής επισημαίνει ότι ο Παπανδρέου στηρίζει την κυβέρνηση συνεργασίας του πρώην συμφοιτητή του, Αντώνη Σαμαρά. «Αλλά η κυβέρνηση δεν εκστασιάζεται από την στήριξη ενός τόσο αντιδημοφιλούς προσωπικότητας. «Το όνομα Παπανδρέου κατέστη το σύμβολο του νεποτισμού μιας πολιτικής ελίτ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την κρίση. Η δυναστεία φαίνεται ότι τελείωσε μια για πάντα».