Πολιτικη & Οικονομια

Σε συναγερμό οι ΔΟΥ για τον έλεγχο υποθέσεων που κινδυνεύουν με παραγραφή

Οδηγίες του γγ Δημοσίων Εσόδων 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333897-692560.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Οδηγίες σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας να εκδώσουν άμεσα εντολές ελέγχου για υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου (μεταβιβάσεων, γονικών παροχών και κληρονομιών) προκειμένου να μην παραγραφούν στο τέλος του έτους έδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Με εγκύκλιό του προς τους προϊσταμένους όλων των υπηρεσιών ο Γ. Πιτσιλής ζητά να προχωρήσουν στην επιλογή των υποθέσεων εκείνων που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο φορολογικό ενδιαφέρον με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που προσδιορίζονται μέσω παλαιότερης εγκυκλίου.

Ειδικότερα οι υποθέσεις οι οποίες θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα είναι οι ακόλουθες:

  • Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου άνω των 80.000 ευρώ.
  • Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή Α' κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.
  • Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών - δωρεών - γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο), η αξία των οποίων δεν προσδιορίστηκε σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1055/1.4.2003 ΑΥΟ.
  • Υποθέσεις φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση έχουν αναγραφεί ενυπόθηκα χρέη από δάνεια.
  • Υποθέσεις ενιαίου τέλους ακινήτων, εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση περιλαμβάνονται ειδικά κτίσματα και δεν έχουν αναγραφεί στοιχεία οικοπέδου ή αγροτεμαχίου.
  • Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι, δεδομένου του ήδη μεγάλου αριθμού των υποθέσεων που έχει χρεωθεί κάθε ελεγκτής, ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας θα αναθέσει προς έλεγχο δύο υποθέσεις σε κάθε ελεγκτή. Διευκρινίζεται ότι οι υπόλοιπες υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου, οι οποίες παραγράφονται και οι οποίες δεν θα χρεωθούν προς έλεγχο, θα αρχειοθετηθούν (ως παραγραμμένες) χωρίς να θεωρηθούν ως περαιωθείσες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ