Πολιτικη & Οικονομια

Έρχονται «διψώντας» για μέτρα οι θεσμοί

Στο μικροσκόπιο το έκτακτο βοήθημα του Τσίπρα στους συνταξιούχους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333638-691825.jpg

Σήμερα ξεκινά ένας -επίπονος όπως αναμένεται- νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς στην Αθήνα, με στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει η βαξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει διεξοδικά το έκτακτο βοήθημα Τσίπρα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί Ανίκα Μπράιτχαρτκ.

Όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα, ανέφερε, ότι δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί και ειδικότερα όσον αφορά τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2017, η Επιτροπή είναι βέβαιη ότι όλοι οι εταίροι θα δεσμευθούν εποικοδομητικά προκειμένου να ολοκληρωθεί η δουλειά το συντομότερο δυνατό.

Ερωτηθείσα, τέλος, αν δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού για βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, η Ανίκα Μπράιτχαρτ επανέλαβε ότι η Επιτροπή θα εξετάσει διεξοδικά τις λεπτομέρειες των ανακοινώσεων και θα συζητήσει με τους υπόλοιπους θεσμούς πώς θα προχωρήσουν από δω και πέρα. Η εκπρόσωπος σημείωσε δε για ακόμη μια φορά τη δέσμευση του πρωθυπουργού στους στόχους του προγράμματος.

Στις συνομιλίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθούν τα νέα δημοσιονομικά μέτρα για τα έτη 2019-2020, ενδεχομένως και για το 2018.

Στο τραπέζι πέφτει και ο λεγόμενος «κόφτης», που θα αφορά σε αυτόματη περικοπή δαπανών και εσόδων σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν αύριο, ωστόσο αναμένεται να διακοπούν. Η δεύτερη αξιολόγηση, πάντως, σύμφωνα με πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, δεν θα γίνει πριν από τον Ιανουάριο του 2017.

Μεταξύ άλλων οι δύο πλευρές έχουν να αντιμετωπίσουν τα «μέτωπα» των εργασιακών -συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων- και των «κόκκινων» δανείων. Στο επίκεντρο τίθεται και η πορεία του προϋπολογισμού και των δημοσίων οικονομικών.

Στόχος της Αθήνας είναι η διαπραγμάτευση να κλείσει έως τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε και θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα «φθηνής» χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ