- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ομολογία Χουλιαράκη: Το ΔΝΤ ζητεί προκαταβολική λήψη μέτρων 4,5 δισ. για το 2019
Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2017
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής σε μια ομολογία-σοκ από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητεί την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης 2,5% του ΑΕΠ ήτοι 4,5 δισ. ευρώ για το 2019!
«Σχεδόν έχουμε κλείσει τους φάκελους της αξιολόγησης» είπε αρχικά ο υπουργός για να παραδεχθεί «μεγάλη εκκρεμότητα που παραμένει αποτελεί αναμφίβολα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. ευρώ για το 2019. Απαιτεί προκαταβολική νομοθέτηση το 2016 για το 2019».
Ο ίδιος εξήγησε ότι: «Η θέση του ταμείου στηρίζεται στην εκτίμησή του ότι το 2018 - 2019 και πέρα η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πιάσει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%» για να προσθέσει όμως ότι «το ίδιο εργαλείο που οδηγεί το ΔΝΤ να προβλέπει χαμηλή επίδοση το 2018 και 2019 ήταν που το οδήγησε να πει ότι το 2015 θα έχουμε έλλειμμα. Τελικά για το 2015είχαμε πλεόνασμα. Το ίδιο συνέβη και για το 2016 που καταγράφουμε υπέρβαση στόχων. Η ελληνική κυβέρνηση με ηρεμία και εμπιστοσύνη οικοδομεί συμμαχίες. Αξιοποιεί τα ρήγματα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οργάνων και έχει την αίσθηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα».
Όσο για τα έσοδα, εκτίμησε ότι η υπεραπόδοση εσόδων το 2016 θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
«Η ύφεση τελείωσε το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και τώρα ο τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης είναι 1,8%», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι για τέταρτο συνεχόμενο μήνα η εισροή καταθέσεων ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ και μάλιστα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, που δείχνουν μακροχρόνια εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.
Ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι μόνο τα ελληνικά επιτόκια μειώθηκαν μετά την εκλογή Τραμπ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Να ευημερούν οι άνθρωποι, όχι μόνο οι αριθμοί» σημείωσε για την ακρίβεια
Το ψήφισμα συγγενών των θυμάτων κατά του δημάρχου
Δυστυχώς, ακόμη μια κυβέρνηση ακολούθησε τις προηγούμενες στο ίδιο, θελκτικό για αυτήν αλλά κακό για τη χώρα μοτίβο διακυβέρνησης
«Είναι ασφαλιστικό, ανταποδοτικό δικαίωμα - Δεν είναι προνοιακό» ξεκαθαρίζει η υπουργός Εργασίας
«Το σουφλέ δεν φουσκώνει δύο φορές»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τη δύναμη της εκπαίδευσης και τον ρόλο της Πολιτείας
Η υπουργός Παιδείας βρέθηκε στην Κρήτη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
Στο επίκεντρο η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και η ελληνική γλώσσα
«Θέλω να ευχηθώ καλή χρονιά. Είμαστε δίπλα στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, στα παιδιά μας»
Ξεκινά σήμερα η σχολική χρονιά - Πρώτο κουδούνι για τα σχολεία
Ένα διαφορετικό wrap από την επίσκεψη της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στη Βόρεια Ελλάδα
Oι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών
Υψηλότερο εισοδηματικό όριο, πρόσβαση χωρίς κριτήρια για τρίτεκνους και πολύτεκνους και αυξημένο voucher
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής διπλωματίας
Το σίγουρο είναι ότι το νομικό τοπίο έχει αλλάξει δραστικά από την εποχή της Χρυσής Αυγής
Η 90ή ΔΕΘ βρίσκει την ελληνική οικονομία στο τέλος μιας ιστορικής περιόδου χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και μπροστά στο δύσκολο τεστ της επόμενης ημέρας.
Από τα πρώτα περίπτερα του 1926 και τη μεταπολεμική έκρηξη έως τη σημερινή οικονομική και πολιτική σκηνή της χώρας, η ΔΕΘ συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και ετοιμάζεται για το μέλλον
Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των αναλυτών
Ποιες περιοχές εντάσσονται στο πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.