Πολιτικη & Οικονομια

Πρωτοφανές: «Στα μαχαίρια» πρόεδρος - δικαστές του ΣτΕ

Ομιλία εκείνος, ανακοίνωση αυτοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
332235-688676.jpg

Απάντηση στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κ. Νίκο Σακελλαρίου έδωσε στη δημοσιότητα το σωματείο των δικαστών του ίδιου οργάνου.

Λεπτομερέστερα, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας υπερασπίζεται παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούσαν κρίσεις του για θέματα που αφορούσαν  τα μνημόνια, και αποκρούει  επικρίσεις που «έλαβαν χώρα στον Τύπο»,  όπως αναφέρει, εννοώντας ωστόσο σαφέστατα τις δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Νίκος Σακελλαρίου.

Οι δικαστές του ΣτΕ απάντησαν στον πρόεδρό τους ως εξής:

«Πρόσφατα έλαβαν χώρα αναφορές στον Τύπο, οι οποίες άφησαν υπόνοιες για τις συνθήκες, υπό τις οποίες ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης (σχετικές με τη συμφωνία ή μη των μνημονίων και του PSI προς το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΔΑ).

Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και την πλήρη αποδοκιμασία της σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του κύρους του Δικαστηρίου και των λειτουργών του, κάμψης του φρονήματός τους, σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής τους και, κατά συνέπεια, υπονόμευσης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο θεσμό.

Άλλωστε, οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν από δικαστικούς σχηματισμούς διευρυμένης σύνθεσης (με συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αντιπροέδρων και των Συμβούλων) και οι σχετικές κρίσεις επιβεβαιώθηκαν, ως προς τη νομική τους ορθότητα, τόσο από τα Δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απόφαση της 7ηςΟκτωβρίου 2015, Τ-79/2013, Accortini κατά ΕΚΤ και απόφαση της 11 Ιουνίου 2015, C-226, 245, 247 και 578/2013 Fahnenbrock κλπ. κατά Ελλάδας) όσο και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απόφαση Μαματάς κλπ. κατά Ελλάδας της 21.7.2016, απόφαση Ι.Κ. κατά Ελλάδας και ΑΔΕΔΥ κατά Ελλάδας της 31.8.2012)».

 Τα παραπάνω αποτελούν απάντηση στα εξής που είχε πει νωρίτερα σε ομιλία του ο κ. Σακελλαρίου:

«Υποχρέωσή μας να τηρούμε απαρέγκλιτα το καθήκον μας. Αυτό έκανα και δεν με νοιάζει όποια προσωπική επίθεση κι αν μου γίνεται.

Έχουμε και εμείς μερίδιο προσωπικής ευθύνης. Ας δούμε τις αποφάσεις για τα Μνημόνια και το PSΙ. Δεν έχουν παρά να ανοίξουν αυτές οι αποφάσεις και να δούμε τη στάση των δικαστών μέσα από τις αποφάσεις αυτές και πως επηρεάζουν την υπηρεσιακή τους εξέλιξη.

Δεν μας ενδιαφέρουν εμάς αν θα γίνουμε αντιπρόεδροι ή πρόεδροι. Προσωπικά δεν αισθάνομαι και δεν θα υπάρξω υπηρέτης κανενός».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ