Πολιτικη & Οικονομια

Κυρ. Μητσοτάκης: «Με την Ελλάδα μην παίζετε»

Μεγάλη η ανησυχία του προέδρου της ΝΔ για τα εθνικά θέματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
331888-687818.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Με την Ελλάδα μην παίζετε», διαμηνύει προς όλες τις πλευρές ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα Ιωάννινα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ανησυχία του για τα εθνικά θέματα, ενώ σημείωσε πως «βρισκόμαστε αντικριστά με την ιστορία σε μια δύσκολη καμπή για την πατρίδα μας, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση από τη μία και η έλλειψη εθνικής στρατηγικής από την άλλη, εμφανίζουν την Ελλάδα πιο αδύναμη από κάθε άλλη στιγμή σε ολόκληρη τη Μεταπολίτευση».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. «Και ακολουθούμε σταθερά το δόγμα “η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται”», πρόσθεσε.

Για τις προκλήσεις των τελευταίων ημερών από την πλευρά της Άγκυρας ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είναι απρόβλεπτη «ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα». Χαρακτήρισε τη συνθήκη της Λωζάνης θεμέλιο των διμερών μας σχέσεων που «αμφισβητείται από τον Ερντογάν και απειλεί με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή». Προειδοποίησε επίσης ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό «κρέμεται από μια κλωστή», εκτιμώντας ότι «αν καταρρεύσει, οι συνέπειες για τη χώρα μας είναι ανυπολόγιστες».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην Αλβανία, σημειώνοντας ότι με σειρά δηλώσεων και πράξεων «ανοίγει σχεδόν όλα τα θέματα των διμερών μας σχέσεων, προσθέτοντας μάλιστα και το ανύπαρκτο ζήτημα του δήθεν “Τσάμικου”. Θέτει ανύπαρκτα ζητήματα, την ώρα που η ίδια προχωρά σε απαράδεκτες ενέργειες, όπως το γκρέμισμα σπιτιών Ελλήνων στη Χειμάρρα ή τη διακίνηση προπαγανδιστικού εθνικιστικού υλικού από υπαλλήλους του υπουργείου των Εξωτερικών. Την ίδια ώρα που δεν συνεργάζεται για να προχωρήσουν κοινώς επωφελή ζητήματα, όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών».

«Ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας για να αλλάξουν ισορροπίες και δεδομένα στην περιοχή», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα για 10ετίες είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Έχει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη, έχει δείξει την αλληλεγγύη της στα δύσκολα χρόνια των γειτόνων μας, στήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική τους. Η στήριξη αυτή όμως δεν μπορεί, ούτε και πρέπει να ερμηνεύεται ως κάποιου είδους “λευκή επιταγή”. Ειδικά όταν με ενέργειες και παραλείψεις πλήττεται ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας. Με την Ελλάδα μην παίζετε», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ