Πολιτικη & Οικονομια

Μουζάλας: Η ΝΔ και ο δήμος Χίου φταίνε για το πρόβλημα με τους πρόσφυγες στο νησί

Διαψεύδει τον υπουργό ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
331677-687293.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ευθύνες σε Νέα Δημοκρατία και δημοτική αρχή επέρριψε από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας για τη μη εξεύρεση λύσης αναφορικά με το προσφυγικό στη Χίο. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Χίου να αποδεχθούν και να συμβάλουν στην κατασκευή των χώρων υποδοχής για τους μετανάστες, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά κινδυνεύει η συμφωνία που έχει γίνει με την ΕΕ και την Τουρκία. «Δεν θα επιτρέψουμε να πέσει η συμφωνία» είπε ο κ. Μουζάλας, αναγνωρίζοντας ότι οι πρόνοιές της είναι δύσκολες και πως επί της ουσίας λόγω αυτών παραμένουν οι μετανάστες στα νησιά.

Ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε τον δήμο Χίου ότι υπαναχώρησε από τη συμφωνία να δημιουργηθεί το στρατόπεδο στο ΧΑΔΑ και απέκρουσε τις επικρίσεις του δημάρχου Μ. Μπουρνούς που παρενέβη επίσης στην εκπομπή, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε.

«Υπάρχει πλέον έλλειψη εμπιστοσύνης, λόγω της κακής διαχείρισης των μεταναστών που τους αφήνουν να είναι εκτός των κέντρων» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπουρνούς ενώ παραδέχθηκε ότι το υπουργείο αποδέχθηκε την πρόταση που είχε κάνει αρχικά ο ίδιος ο δήμος.

Με παρέμβασή του στο σταθμό, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς διέψευσε τις καταγγελίες του υπουργού. Αντέτεινε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει υπαναχωρήσει από οιαδήποτε συμφωνία, αλλά αντίθετα το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές.

Σε διάψευση της καταγγελίας ότι η ΝΔ εμποδίζει την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης προέβη, επίσης μέσω του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό δεν επιβάλει την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

Ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι η μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι δυνατή βάσει της συμφωνίας, καθώς αυτή είναι η ερμηνεία που έχουν επιλέξει τόσο η Κομισιόν όσο και η Άγκυρα.

Είπε ακόμα πως ο χώρος φιλοξενίας στο ΧΑΔΑ θα είχε κατασκευαστεί σήμερα εάν δεν είχαν αντιταχθεί οι τοπικές Αρχές, προσθέτοντας μάλιστα πως οι απαραίτητοι πότοι έχουν ήδη εξασφαλιστεί και τα έργα μπορούν να ολοκληρωθούν σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ