- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μίνι Eurogroup με ΔΝΤ για την Ελλάδα αλλά χωρίς την Ελλάδα - το λένε Washington Group και συγκαλείται όταν υπάρχει αδιέξοδο
Στη σύνοδο θα είναι και οι Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ
Σύμφωνα με πληροφορίες της Sueddeutsche Ζeitung οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Βερολίνο για να συζητήσουν με ποιον τρόπο μπορεί να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται η Καθημερινή, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και ο πρόεδρος του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ καθώς και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Κερέ, έτσι ώστε να συζητήσουν σε πολιτικό επίπεδο ποιος μπορεί να είναι ο συμβιβασμός από την πλευρά των Ευρωπαίων που θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ αναμένεται να βρεθεί και αυτός στο Βερολίνο.
Από την πλευρά του ΔΝΤ, πρόκειται να συμμετάσχει η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ. Η ειδική αυτή ομάδα, το Washington Group, από το 2011 που έχει δημιουργηθεί έχει ενδεχομένως λάβει μερικές από τις πιο σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά την Ελλάδα και συγκαλείται συνήθως όταν υπάρχει αδιέξοδο. Πάντως, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ήθελε να υποβαθμίσει τη σημασία της συνάντησης. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, «στη σύσκεψη, η οποία δεν είναι καθόλου έκτακτη, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος».
Πάντως παρά το Washington Group την Παρασκευή, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δεν είναι καθόλου πιθανό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Δύο φαίνεται να είναι οι βασικοί λόγοι: α)υπάρχουν εκκρεμότητες σε ανοιχτά και σοβαρά θέματα στα οποία δεν έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με τους θεσμούς, όπως εργασιακά και δημοσιονομικά και β) η απόσταση που χωρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από το ΔΝΤ, και αυτό ίσως να είναι και η βασική αιτία για τη συνάντηση της Παρασκευής. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το ΔΝΤ επιμένει πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2019 και για το μεσοπρόθεσμο διάστημα (τα επόμενα 5-10 χρόνια), όπως έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου
Tι αναφέρει το υπουργείο υποδομών
Τα κοινά σημεία μεταξύ ΕΛ.Α.Σ. και Ελπίδας για τη Δημοκρατία και η υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Με αφορμή την έρευνα του think tank WeSolve και της εταιρείας δημοσκοπήσεων PRORATA S.A. για τις τάσεις και τις προκλήσεις της Gen Z
Το κύριο επιτόκιο αυξάνεται από το 2% στο 2,25%
«Σήμερα, η Ελλάδα καταγράφει τις λιγότερες ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Υγείας
«Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, δεν υποστηρίζω κανένα κόμμα», είπε απαντώντας στα σενάρια ένταξής του στην ΕΛΑΣ
Στη Μαλακάσα το μεγαλύτερο εργοστάσιο drone της χώρας
«Για δάνειο πολιτικής - επιβίωσης» κάνει λόγο η παράταξη Μπακογιάννη
Η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη
«Μετά το 2019 έγινε ένα σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό μέσο ενημέρωσης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Το διεθνές δίκαιο είναι ενιαίο και δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει «βιομηχανία παραγωγής πολιτικού χρήματος» στις πολεοδομίες
Εξετάστηκαν οι στόχοι αύξησης των αμυντικών δαπανών
Η ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας
Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως ειδικός επιστήμονας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ως σύμβουλος σε θέματα ναυτιλίας
Όσα δήλωσε ο νέος Γραμματέας της ΝΔ
Δεύτερη παραίτηση γενικού γραμματέα, μετά τον Ευθύμιο Μπακογιάννη
«Όταν η αδυναμία διοίκησης μετατρέπεται σε νέο χρέος για την πόλη, τότε δεν μιλάμε για ένα δάνειο ανάπτυξης» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.