- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το αποχαιρετιστήριο δώρο του Ομπάμα
Φεύγοντας έκανε στη χώρα μας ένα δώρο ακόμα μεγαλύτερο και απ’ τη μνημειώδη ομιλία του
O πρόεδρος Ομπάμα φεύγοντας έκανε στη χώρα μας ένα δώρο ακόμα μεγαλύτερο και απ’ τη μνημειώδη ομιλία του. Γιατί αυτή ήταν ένα αποχαιρετιστήριο δώρο σε όλες τις δημοκρατικές χώρες της Γης – η θαυμάσια πολυτελής σάλα του Ιδρύματος Νιάρχου δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ελληνική αποκλειστικότητα στην εικόνα, υπάρχουν πάμπολλες τέτοιες στον πλανήτη. Όμως, Παρθενώνας είναι ένας.
Ο Ομπάμα διόρθωσε την ανορθογραφία μόνος του, αθόρυβα, κομψά, με τη χαλαρότητα που κατεβαίνει χοροπηδηχτά τις σκάλες των αεροπλάνων. Η τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλική Πρεσβεία, απέναντι από τη Βουλή, δεν λες ότι γέμισε με εμπιστοσύνη τις υπηρεσίες Ασφαλείας των ΗΠΑ για τις αντίστοιχες ελληνικές και η προγραμματισμένη ομιλία στην Πνύκα είχε ακυρωθεί. Όλοι ξέραμε ότι τίποτα δεν θα αντικαθιστούσε τη δύναμη της Ακρόπολης ως οικουμενικού μηνύματος εικόνας και λόγου. Και το λογίζαμε ως χαμένη ευκαιρία να πάει στις οθόνες όλου του κόσμου και να καταγραφεί στην παγκόσμια συλλογική μνήμη η τελευταία ομιλία του στο βήμα του Περικλή, με φόντο τον Παρθενώνα.
Εκείνος σε μια απλή επίσκεψη στον Ναό της Παλλάδας, με ατομική κάμερα και πυκνό λόγο γεμάτο Ελλάδα, πολιτισμό, ουμανισμό και Δημοκρατία, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Είχε πλήρη επίγνωση της πολλαπλασιαστικής δύναμης του Μνημείου σε οποιαδήποτε αφήγηση και ασφαλώς το μεγάλο καλό που θα έκανε αυτή στον τόπο μας. Αλλά και στο ύστερο μήνυμά του. Μόνταρε γρήγορα στο αεροπλάνο, και πριν πατήσει το πόδι του στο Βερολίνο είχε ήδη κάνει viral στο διαδίκτυο τη Γη που γεννήθηκε η Δημοκρατία.
Δεν ξέρω αν την Ελλάδα την έχουν σώσει και πόσες φορές οι χιλιάδες ποικιλώνυμοι Ναοί της Παρθένου Μαρίας, που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της. Ξέρω καλά όμως πόσες φορές την έχει σώσει ο ΄Ενας, ο μοναδικός Ναός της άλλης Παρθένου θεότητάς της, ο Παρθενώνας της Αθηνάς. Αυτός ήταν που έκανε την Ελλάδα μοναδική ανάμεσα στις άλλες βαλκανικές χώρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αυτός προσκάλεσε τη Δύση να την απελευθερώσει με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Αυτός κράτησε τη χώρα ζωντανή μετά τις καταστροφές του ’97 και του ’22 – ο πολιτισμένος κόσμος δεν θα άφηνε να χαθεί η χώρα που φιλοξενούσε το κορυφαίο επίτευγμα του ανθρώπινου πολιτισμού.
Αυτός ο Ναός της Προστάτιδας της χώρας μας υπήρξε πάντα το αιώνιο προπύργιο του ονόματος Ελλάδα έξω από τα σύνορά μας και τίποτα άλλο δεν είναι ταυτισμένο στην παγκόσμια συνείδηση με την πατρίδα μας όσο η μυθική του εικόνα.
Πόσες φορές έχει ανέβει ο καθένας μας εκεί πάνω; Πάμε κι ανάβουμε κεράκια στη Βρεφοκρατούσα, στη Μαρμαριώτισσα, την Ευαγγελίστρια, την Παναγιά της Τήνου χίλιες φορές το χρόνο, αλλά τον Ιερό Βράχο ζήτημα αν τον έχουμε ανέβει δυο φορές σε μια ζωή. Ανεβείτε. Είναι το μόνο μέρος που μπορείτε να συναντήσετε μια θεότητα της Γης, μια πραγματικά Παντοδύναμη προστάτιδα ενός λαού και μιας πατρίδας. Ανεβείτε και ανάψτε ένα νοερό κεράκι στη χαμένη ασπίδα της Αθηνάς, είναι η ασπίδα της χώρας μας.
While visiting the Acropolis today, @POTUS took a moment to reflect on our history and democracy. Watch: https://t.co/t6zpmbMSrX
— The White House (@WhiteHouse) November 17, 2016
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή τον τελικό του Μουντιάλ
Η δήλωσή του μετά την αποχώρηση από την Κεντρική Επιτροπή
«Ο Φάμελλος πήρε κάποιες καλές θέσεις, αλλά τα μπουρδούκλωνε» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
«Όσοι επιλέγουν διαφορετική πολιτική διαδρομή οφείλουν να παραδώσουν την έδρα»
Η πρώτη δήλωση μετά την εκλογή της στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Με 7 ψήφους υπέρ και ένα λευκό
Αναλυτικά οι πληρωμές
«Η απαγόρευση δεν εξαφάνισε την αγορά, την παρέδωσε στη μαφία» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός
«Τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν τη θετική τροχιά της χώρας μας» σημειώνει ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά Ασφαλιστικό Ταμείο
Ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις 2026
Μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη
Ποιες ώρες θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
«Ανταποκρίνομαι στο κάλεσμα συντρόφων για ένα νέο ξεκίνημα»
Αναπτύσσεται κοινή επιχειρησιακή δράση στον τομέα της αντιτρομοκρατίας
Προτεραιότητα η πολιτική προετοιμασία και τα ψηφοδέλτια
Ο ΠτΔ επισκέφτηκε το Τζαμί Καλούτσιανης και το Οθωμανικό Λουτρό στο Κάστρο Ιωαννίνων
Tο συνολικό ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής ανέρχεται σε περίπου 36,5 εκατ. ευρώ
Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.