Πολιτικη & Οικονομια

Η νέα ρύθμιση για τους μικροοφειλέτες στα Ταμεία

Προβλέπει ακόμα και «πάγωμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο την είσπραξη των νέων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329885-682415.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL / ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Ένα αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των δυνατοτήτων του οφειλέτη μέσα από την αναβάθμιση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο τη ρύθμιση «μικρών» οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία που δεν ξεπερνούν τις 20.000 με 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», υπό το βάρος οφειλών που πιθανότατα να αγγίζουν και τα 30 δισ. ευρώ, το υπ. Εργασίας έχει καταλήξει ότι παράλληλα με το κυνήγι των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών, κεντρικός στόχος παραμένει η αύξηση της εισπραξιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Έτσι, το υπ. Εργασίας, έχοντας την τεχνική υποστήριξη τόσο των Ιρλανδών εκπροσώπων της εταιρείας NICO, που όπως έχει αποκαλύψει η «Καθημερινή» έχει αναλάβει με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) συμβουλευτικό ρόλο στην ενοποίηση των Ταμείων, όσο και των τεχνοκρατών του ΔΝΤ, προωθεί πλέγμα μέτρων για τους πολλούς μικρούς επιχειρηματίες με οφειλές που χαρακτηρίζονται «χαμηλές» και «θεωρητικά εισπράξιμες».

Οι δράσεις θα περάσουν μέσα από το αναβαθμισμένο και τεχνολογικά εξοπλισμένο ΚΕΑΟ, το οποίο μετά και την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών οργανισμών θα καταστεί ο κεντρικός μηχανισμός είσπραξης οφειλών ακόμη και κάτω των 5.000 ευρώ.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος προβλέπει μεταξύ άλλων μια σειρά από αντικειμενικά κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογείται ο κάθε οφειλέτης, όπως είναι

  • το ύψος του χρέους,
  • το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δημιουργήθηκε η οφειλή, αλλά και
  • η προοπτική της επιχείρησης.

Μάλιστα, η ρύθμιση θα αξιολογείται και ενδεχομένως να επανακαθορίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να διαπιστώνεται αν οι αρχικές συνθήκες εξακολουθούν να υφίστανται. Παράλληλα, θα ελέγχεται ενδελεχώς εάν κάποιο μέρος της οφειλής δεν είναι πραγματικό ή επιβλήθηκε μέσω προσαυξήσεων χωρίς να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Πρόβλεψη για «πάγωμα» παλιών οφειλών με στόχο την είσπραξη νέων

Στο τραπέζι παραμένει η πρόβλεψη για «πάγωμα» των οφειλών σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες και η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας με μόνη προϋπόθεση να καταβάλλονται στην ώρα τους οι τρέχουσες εισφορές.

Στον σχεδιασμό προβλέπεται επίσης και το σενάριο για «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών με ανάλογη μείωση των μελλοντικών συντάξεων για όσους χρωστούν στον ΟΑΕΕ και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, υπό την προϋπόθεση, για παράδειγμα, ο οφειλέτης να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 25 χρόνια ασφάλισης, ή τα χρέη να έχουν δημιουργηθεί εντός κρίσης.

Παραλλαγή του σεναρίου αυτού αφορά όσους βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης και προβλέπει την αποπληρωμή του συσσωρευμένου χρέους μέσω αναλογικής παρακράτησης της χορηγούμενης σύνταξης για χρονικό διάστημα μέχρι και την πλήρη αποπληρωμή του χρέους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.