Πολιτικη & Οικονομια

Ο Λαβρόφ στην Αθήνα: Εκτιμούμε τη στάση της Ελλάδας κατά των κυρώσεων (εικόνες, video)

Συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ με Παυλόπουλο, Τσίπρα και Κοτζιά 

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329452-681412.jpg
ΑΠΕ

«Δεν μπορούμε να πετύχουμε συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού, κάποιοι δεν θέλουν αυτή τη διευθέτηση» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ εξέφρασε την ανάγκη υλοποίησης των συμφωνηθέντων στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό και Συριακό 

«Είμαστε προσηλωμένοι στις αρχές επίλυσης του Κυπριακού, κατά των τεχνητών προθεσμιών επίλυσης του Κυπριακού και κατά των επεμβάσεων στη διαδικασία αυτή» διεμήνυσε ο κ. Λαβρόφ και πρόσθεσε «Υπάρχουν προσπάθειες από ορισμένους να αντικαταστήσουν τις αρχές που απορρέουν από τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ με κάποιες καινούργιες προσεγγίσεις».

 Εκτιμούμε τη στάση της Ελλάδας κατά των κυρώσεων

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να υπάρξει βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι δε νοείται βιώσιμη λύση με την παραμονή των στρατευμάτων κατοχής στο νησί.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία των δύο χωρών ειδικά στον τομέα των επενδύσεων, του τουρισμού και της οικονομικής συνεργασίας. «Τα επόμενα χρόνια πρέπει να είναι χρόνια στενής συνεργασίας» σημείωσε. 

Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν δέχεται τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τις προθεσμίες που έχουν τεθεί στις συνομιλίες για το Κυπριακό, υπογράμμισε νωρίτερα ο Σεργκέι Λαβρόφ στις κοινές δηλώσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Ρώσος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα συμβάλλει στις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΣA του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που δεν επιθυμούν λύση». 

 Εκτιμούμε τη στάση της Ελλάδας κατά των κυρώσεων

Από μεριάς του, ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στήριξή της στο Κυπριακό, ενώ επισήμανε ότι η λύση που προτείνει η Ελλάδα είναι μία λύση επιβεβλημένη από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Συνάντηση Λαβρόφ - Κοτζιά

Τη διαφωνία της Ελλάδας με την πολιτική των κυρώσεων στο πλαίσιο των σχέσεων Ρωσίας - ΝΑΤΟ υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά ενώ ερωτηθείς για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ τόνισε ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν χρόνια «όταν είδαν ότι δεν συμφωνούμε σε όλα»

Κατά τις κοινές δηλώσεις, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε ότι εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις και τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα. «Έχουμε πολύ ενεργό διάλογο μεταξύ των δύο υπουργείων, έχουμε τριετές πρόγραμμα διαβουλεύσεων και αυτό είναι ένδειξη ότι δεν συζητάμε μόνο τα τρέχοντα ζητήματα» τόνισε.

 Εκτιμούμε τη στάση της Ελλάδας κατά των κυρώσεων

«Στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ εκτιμούμε πολύ ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την πολιτική κυρώσεων και επιθυμεί τον περαιτέρω διάλογο σε σχέση με το ουκρανικό» σχολίασε επίσης.

Σε ό,τι αφορά την κρίση σε Συρία και Λιβύη, έκανε λόγο για κοινή θέση και την ανάγκη να εφαρμόζονται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εξέφρασε την ελπίδα οι Αμερικανοί δεν θα ανακαλέσουν τη συμφωνία τους για τη Συρία

Και πάλι αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας «Συζητήσαμε το Κυπριακό και εδώ πρέπει να πούμε ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ ώστε να έχουμε μία βιώσιμη λύση» τόνισε ο κ. Λαβρόφ. «Τα προβλήματα με τις ΗΠΑ ξεκίνησαν πριν από χρόνια, όταν είδαν πως δεν συμφωνούμε σε όλα» απάντησε ερωτηθείς για τις σχέσεις των δύο χωρών.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ