Πολιτικη & Οικονομια

Πάρτι φοροδιαφυγής σε ξενοδοχεία και rooms to let

Πιο τρανταχτή η περίπτωση ενός πεντάστερου που έκρυψε 4,5 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328793-679869.jpg

Έρευνα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ανακάλυψε μεγάλη φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια διασταυρώνοντας τα στοιχεία πληρότητας των επιχειρήσεων και τις δηλώσεις τους στην εφορία. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και στελέχη της ΓΓΔΕ, δείχνουν αποκλίσεις δηλωθέντων εσόδων από τα εκτιμώμενα πραγματικά έσοδα ύψους τεσσάρων εκατ. ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είχε δηλωθεί μηνιαίος τζίρος μηδέν ή κάποιων δεκάδων ευρώ, ενώ ο εκτιμώμενος πραγματικός ανερχόταν σε 180.000 ευρώ.

 

Η έρευνα ξεκίνησε από ένα αρχείο 2.123 καταλυμάτων (1.545 ξενοδοχεία και 578 ενοικιαζόμενα δωμάτια), με στοιχεία που ελήφθησαν και από το υπουργείο Τουρισμού. Τα 901 καταλύματα τηρούσαν διπλογραφικά βιβλία που σημαίνει ότι οι δηλώσεις ΦΠΑ του Ιουνίου θα έπρεπε να υποβληθούν τον Ιούλιο και τα 1.180 απλογραφικά, ενώ 42 είτε δεν τηρούσαν βιβλία, είτε ήταν ασαφές σε ποια κατηγορία βιβλίων ανήκαν.

 

Τα στελέχη της ΓΓΔΕ συγκέντρωσαν πληροφορίες για την πληρότητα των καταλυμάτων μέσω των ιστοσελίδων τους, μέσω του Booking, ή δια τηλεφώνου. Στη συνέχεια έγινε διασταύρωση με τις δηλώσεις ΦΠΑ των καταλυμάτων τον Ιούλιο. Με βάση τις δηλώσεις ΦΠΑ των 901 επιχειρήσεων με διπλογραφικά βιβλία εντοπίστηκε δείγμα 525 καταλυμάτων με πλήρη στοιχεία από τα οποία προέκυψε ότι:

- 53 καταλύματα είτε δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ, είτε υπέβαλαν μηδενική δήλωση ΦΠΑ. Σε 10 από αυτούς έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

- 64 είχαν απόκλιση πάνω από 100.000 ευρώ στα δηλωθέντα έσοδά τους.

- 384 είχαν αποκλίσεις χαμηλότερες από 100.000 ευρώ αλλά πολύ χαμηλά δηλωθέντα έσοδα. Μεταξύ των περιπτώσεων ήταν και κάποιες με αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εσόδων και εκτιμώμενων πραγματικών έως 4,5 εκατ. ευρώ μόνο για τον μήνα Ιούλιο.

Ο κ. Πιτσιλής ζήτησε από τους επαγγελματίες του χώρου είτε να δηλώσουν τα πραγματικά τους έσοδα εντός της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ που λήγει την προσεχή Δευτέρα, είτε να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι επόμενοι έλεγχοι θα αφορούν τις ενοικιάσεις καταλυμάτων μέσω Airbnb.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ