Πολιτικη & Οικονομια

Φρένο από Ντράγκι στα ελληνικά ομόλογα: Δεν εντάσσονται στην ποσοτική χαλάρωση

Πάρτε πρώτα μέτρα για το χρέος και μετά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328212-678210.jpg

Πάγωσε κάθε ελπίδα της κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, κάνοντας λόγο για ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ χαρακτήρισε την Πέμπτη «πρώιμες» τις «υποθέσεις» περί αγοράς ελληνικών ομολόγων και διευκρίνισε ότι η Ευρωτράπεζα θα προβεί σε δική της αξιολόγηση για το κατά πόσον το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Ωστόσο, αν η συζήτηση για το χρέος μετατεθεί ένα χρόνο μετά, όπως θέλει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ουσιαστικά η Ελλάδα θα έχει χάσει το πρόγραμμα QE.

Την ίδια ώρα, το γεγονός πως η Φρανκφούρτη θα προβεί σε δική της αξιολόγηση για το κατά πόσον το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται από τις σχετικές αναλύσεις του Eurogroup ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πάντως, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας δεν εξέτασε την Πέμπτη το ενδεχόμενο να επεκταθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) και μετά το Μάρτιο του 2017. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ντράγκι, είναι μάλλον απίθανο το πρόγραμμα να σταματήσει απότομα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προκριθεί μία σταδιακή μείωση του ποσού των ομολόγων από το επίπεδο των 80 δισ. ευρώ το μήνα που απορροφά σήμερα από την αγορά η ΕΚΤ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY