Πολιτικη & Οικονομια

Διαμετρικά αντίθετες εκτιμήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Έχασαν την μπάλα οι διεθνείς αναλυτές!

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που οι διαφωνίες για την εφαρμογή του «μνημονίου 3» διχάζουν. Δεν είναι μόνο οι κόντρες ανάμεσα στο ΔΝΤ και τον Σόιμπλε που προβληματίζουν. Ακόμα και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης φαίνεται ότι έχουν «χάσει τη μπάλα» για το πού πάει η χώρα! Οι εκτιμήσεις τους ακροβατούν ανάμεσα στις αισιόδοξες προοπτικές και τα μαύρα σενάρια, για τη χρονιά που έρχεται, την ώρα μάλιστα που οι τεχνοκράτες των δανειστών άρχισαν τις προκαταρκτικές διαβουλεύσεις για τα της αξιολόγησης.

  Παράδειγμα, οι εκτιμήσεις δύο από τους πιο γνωστούς διεθνείς οίκους ανάλυσης, τη Morgan Stanley, από τη μια και την Citigroup, από την άλλη, που έδωσαν στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις τους για το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα προσεχώς.

Η ελληνική οικονομία αρχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα, διαπιστώνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι το πολιτικό ρίσκο στη χώρα μειώνεται και η κυβέρνηση μοιάζει να έχει δεσμευτεί εκ νέου για την εφαρμογή του προγράμματος.

Ο αμερικανικός οίκος διαπιστώνει βελτίωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και βλέπει παράγοντες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά, ώστε η ανάπτυξη να υπερβεί τις προσδοκίες του: Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από τις προβλέψεις των πιστωτών και η οικονομία ενδέχεται να μην συρρικνωθεί καθόλου φέτος.

Ο επόμενος καταλύτης για την Ελλάδα εντοπίζεται στην έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία σύμφωνα με τη Morgan Stanley, αναμένεται να είναι λιγότερο «βαριά», με δεδομένο άλλωστε ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται σχετικά ευέλικτη στο βασικό ζήτημα των διαπραγματεύσεων, που είναι τα εργασιακά.

 Κι όμως, την  ίδια ώρα η Citigroup δίνει σήμα στους επενδυτές να... μείνουν μακριά από την Ελλάδα για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια!

Η έλλειψη κυριότητας του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση, οι μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα την στιγμή που το χρέος έχει αυξητικές τάσεις, μαυρίζουν τις προοπτικές της Ελλάδας, σε μία περίοδο που και η υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια βιώνει μία ανανεωμένη κρίση. Όσο για την κυβέρνηση, το πρόβλημα που εντοπίζεται είναι πως παρά τι στροφή στη μεταρρυθμιστική ατζέντα από πέρσι, δεν υπάρχει «κυριότητα» του προγράμματος... 

Συμπέρασμα: Το απρόβλεπτο των εξελίξεων και οι «ασύμμετρες απειλές» από μια οικονομία που αγκομαχά κάνει δύσκολη την όποια πρόβλεψη. Η Αθήνα στηρίζει τις ελπίδες της στο καλό σενάριο-της Morgan Stanley. Τι θα συμβεί όμως αν αποδειχτεί  αληθές το άλλο- της Citigroup;