Πολιτικη & Οικονομια

«Πύργος από τραπουλόχαρτα» έτοιμος να καταρρεύσει το ευρώ

Ο «αρχιτέκτονας» του ενιαίου νομίσματος τονίζει ότι το πείραμα κινδυνεύει και εξαιτίας της Ελλάδας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327630-677035.jpg

Το εγχείρημα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος δεν είναι βιώσιμο ως έχει αυτή τη στιγμή και κινδυνεύει να καταρρεύσει, όπως προειδοποιεί ο καθηγητής Ότμαρ Ίσινγκ, ένας από τους «αρχιτέκτονες» του ευρώ και επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε ομιλία του στο «Central Banking» ο καθηγητής υποστήριξε ότι η ΕΚΤ έχει εκτεθεί επικίνδυνα, καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί τις 19 οικονομίες που χρησιμοποιούν το ευρώ.  «Μία ημέρα, ο πύργος από τραπουλόχαρτα θα καταρρεύσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ίσινγκ. Τόνισε ότι το «πείραμα» του ευρώ έχει «προδοθεί» από τις πολιτικές της Ευρώπης. «Ρεαλιστικά μιλώντας, θα ήταν μια περίπτωση επίπονης πορείας, περνώντας από τη μια κρίση στην άλλη. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε για πόσο θα συνεχιστεί αυτό, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον», συμπλήρωσε.

 

Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο η ΕΚΤ έκανε ένα «θανάσιμο λάθος» όταν συμφώνησε να διασώσει χρεωκοπημένες τράπεζες, όπως αυτές της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Χαρακτήρισε το πρώτο ελληνικό «bailout» ως διάσωση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών, ενώ εκτίμησε ότι θα ήταν καλύτερα να είχε αναγκαστεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ και να της δοθεί γενναιόδωρη βοήθεια, αφού είχε ανακτηθεί η σταθερότητα ισοτιμίας με τη δραχμή.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε «αποτυχημένο από λίγο έως πολύ το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και υποστήριξε ότι έχει χαθεί κάθε πειθαρχία στις αγορές εξαιτίας των παρεμβάσεων της ΕΚΤ.

«Οπότε δεν υπάρχει μηχανισμός δημοσιονομικού ελέγχου από τις αγορές ή την πολιτική. Αυτό εμπεριέχει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να επέλθει καταστροφή στην νομισματική ένωση». Ο καθηγητής Ίσινγκ είναι από τους Ευρωπαίους που επιμένουν ότι χωρίς την πολική ένωση δεν θα υπάρξει η νομισματική.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ